Direktøren for Human Right Watch (HRW): Erdoğan bør stilles til regnskab for sin menneskerettighedssituation

Direktøren for Human Right Watch (HRW): Erdoğan bør stilles til regnskab for sin menneskerettighedssituation

Mens Erdoğan fuldstændig har ignoreret Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols bindende domme, har traktatbrudsprocedurens iskolde tempo betydet, at Tyrkiets trodsige adfærd endnu ikke har resulteret i nogen faktiske konsekvenser, såsom at miste stemmerettigheder i Europarådets Parlamentariske Forsamling (PACE).

HRW’s Direktøren for Human Right Watch (HRW) for Europa og Centralasien, Hugh Williamson, har opfordret EU og dets medlemsstater til at sætte menneskerettighedsspørgsmål i centrum for deres engagement med Tyrkiet, især i sagen om Osman Kavala og fire andre, der risikerer livsvarigt fængsel for deres påståede involvering i protesterne i Gezi-parken i 2013.

Williamson udtaler i en artikel at EU ikke bør ignorere den “forværrede menneskerettighedssituation” i Tyrkiet, hvor regeringen har slået ned på systemkritik, mediefrihed og civilsamfundet. Han kritiserer også EU for ikke at tage klar stilling i den igangværende retssag mod Kavala og hans medtiltalte, der er anklaget for at forsøge at vælte regeringen ved at have organiseret de fredelige protester, der fejede hen over Tyrkiet i 2013.

“EU bør gøre det klart, at Tyrkiets menneskerettighedssituation er en nøglefaktor i dets forhold til Den Europæiske Union, og at det forventer konkrete skridt fra Ankara for at forbedre det,” sigerWilliamson. “EU bør også offentligt og privat opfordre Tyrkiet til at droppe de grundløse anklager mod Kavala og de andre og løslade dem øjeblikkeligt og betingelsesløst.”

Williamsons erklæring kom forud for topmødet mellem EU og Tyrkiet, der er planlagt til 25. november 2023, hvor lederne af de to sider forventes at diskutere spørgsmål som migration, handel, sikkerhed og regionalt samarbejde. Williamson sagde, at topmødet ikke bør være en “forpasset mulighed” for EU til at rejse sine bekymringer over menneskerettighederne i Tyrkiet og presse på for meningsfulde reformer.

“EU har et ansvar for at forsvare rettighederne for folk i Tyrkiet, som har været udsat for stigende undertrykkelse og uretfærdighed i de seneste år,” sagde Williamson. “EU bør ikke bytte menneskerettigheder ud med andre interesser, men snarere bruge sin indflydelse til at støtte positive forandringer i Tyrkiet.”

Kilde: 

Anonymous, 2023: HRW Director: Erdoğan should face consequences for his human-rights record. ANF News, November 22, 2023

Oversættelse: Jesper Brandt

MENNESKERETTIGHEDER NYHEDER