Endnu et land har anerkendt det armenske folkedrab

Endnu et land har anerkendt det armenske folkedrab

Tirsdag var en historisk dag for anerkendelsen af det armenske folkedrab”, hvor man i det tyske parlament havde anerkendt massakren mod det armenske folk i 1915 som et folkedrab.

Med kun en stemme imod ved afstemningen i parlamentet røg Tyskland med på vognen af lande, som anser fordrivelsen af armenerne som et folkedrab. De umiddelbare reaktioner fra den tyrkiske stat var, at man valgte at kalde sin ambassadør hjem for at vise sin utilfredshed med vedtagelsen. Tysklands vedtagelse af resolutionen understreger hermed, at man fordømmer folkedrabet mod 1,5 millioner armenere, samt at man også anerkender sin del af ansvaret, da man på daværende tidspunkt havde tætte relationer med tyrkerne. Det armenske folkedrab skete med vidner fra det tyske militær og burekrater, og man var alt i alt klar over planerne om, at der ville blive udført en systematisk massakre mod det armenske folk i regionen.

Tyrkiet nægter dog stadig at anerkendte folkedrabet, da man frygter konsekvenserne af en sådan anerkendelse. Stadig den dag i dag nævnes det armenske folkedrab ikke i de tyrkiske historiebøger.

Det armenske HDP-parlamentsmedlem Garo Paylan udtrykte efter vedtagelsen således: ”Det armenske folkedrab er en torn i øjet på den tyrkiske stats historie, men lige med hvad så kan folkedrabet ikke benægtes, da historien aldrig vil blive glemt. Flere og flere lande anerkender de senere år folkedrabet og det lægger kun et større pres på Tyrkiet. At benægte historien er ikke en løsning for på et eller andet tidspunkt vil man skulle konfronteres med virkeligheden og det skete. Derfor skal vi for at komme videre anerkende folkedrabet og derefter i fællesskab arbejde hen imod et bedre og mere demokratisk land.”

For nyligt udtalte den nuværende ministerpræsident Yildirim, at det armenske folkedrab ”bare” var en episode i historien og denne udmelding i sig selv er endnu et eksempel på, hvordan man fra statens side ser på folkedrabet. Tyskland er nu det 26 land i rækken, der anerkender det armenske folkedrab og formentlig vil flere lande i de kommende år udføre lignende resolutioner, der vedtager folkedrabet.

Kilde: Firatnews.com

Indland NYHEDER