Tilbage til 90’ernes tilstande i Tyrkiet

Tilbage til 90’ernes tilstande i Tyrkiet

Op gennem 1990’erne forsvandt mere end 17.000 politiske aktivister, menneskerettigheds- og demokratiforkæmpere, civile, journalister m.v. i militærets eller politiets varetægt. De senere år er der fundet flere grave, hvor nogle af de forsvundne personer er fundet. Militæret og politiet torturerede de anholdte og dræbte dem efterfølgende, hvis ikke de allerede var blevet dræbt af deres indre kvæstelser.

Et lignende scenarie er ved at udvikle sig under det nuværende styre i Tyrkiet. Den seneste historie på dette felt er, at man siden d. 27.05 stadig ikke har fået kontakt med Sirnex’ DBP-formand Hursit Külter. Øjenvidner iblandt befolkningen så, at det var specialstyrkerne, der tilfangetog Hursit Külter, men guvernøren og myndighederne i regionen benægtede, at de skulle have noget med sagen at gøre og denne udmelding i sig selv skaber bekymring for, hvad der kan være sket med Hursit Külter.

Den Tyrkiske Menneskerettighedsorganisation IHDs advokater havde fået et lignende svar fra militærpolitiet om, at Hursit Külter ikke befandt sig i deres varetægt. Advokaterne har efterfølgende kontaktet FN for at bede om hjælp til at finde ud af, hvad der er sket med Hursit.

Sirnex’ med-borgmester Serhat Kadirhan udtalte til mediet DIHA: ”Vi står over for en magt, som ingen hensyn tager til civile eller menneskerettighederne. Vi er dagligt under beskydning fra militæret, mens verden bare ser til. Skal vi alle sammen udryddes før I gider at handle over for denne uretfærdighed, som sker i vores land. Vi vil ikke tilbage til 90’ernes tilstande med masseanholdelser, torturer og drab. Vejen til fred og demokrati skal genskabes nu.”

Serhat Kadirhan udtrykte en meget stor bekymring for den førte politik i Tyrkiet, da det kun skadede regionens fremtid og dens udvikling.

Indland NYHEDER Udland