Erdogan udnytter moskeer til at spionere mod hans modstandere i Tyskland

En undersøgelse igangsat af den tyske TV kanal ZDF har afsløret at den tyrkiske præsident Erdogan udnytter tyrkiske moskeer i Tyskland til at spionere mod sine tyrkiske, kurdiske og tyske modstandere.

Undersøgelsen, der er blevet offentliggjort på den tyske kanal ZDF, har fremlagt vidneudsagn fra tyrkiske oppositionelle og tyske embedsmænd, der er blevet truet af imamer fra moskeer i Tyskland, på grund af deres modstand mod Erdogan og hans politiske system.

Erdogans regime drager fordel af Den Tyrkiske Islamiske Union i Tyskland, kendt som ”DITIB”, der omfatter i hundredvis af moskeer og islamiske centre i landet, der er underlagt den tyrkiske efterretningstjenestes ledelse, med henblik på at udspionere regimets modstandere.

DITIB, der er den største islamiske organisation i Tyskland, styrer mere end 900 moskeer, der ligger i 16 tyske delstater, og dens imamer og medarbejdere omfatter de stærkeste tilhængere af den tyrkiske præsident. De samarbejder direkte med den tyrkiske efterretningstjeneste om at indfange Erdogans modstandere. 

Etinal Ozil, en ung tyrkisk mand, der søgte tilflugt i Kassel i Tyskland efter kupforsøget i 2016, fortalte, hvordan imamen i den moske, som han plejede at besøge for at bede, havde stoppet ham og truede ham, fordi han tilhørte en oppositionsgruppe til Erdogan. 

Ozil fortalte om den trussel han mere end én gang var blevet stillet overfor fra Erdogans tilhængeres side, og tilføjede, at han ikke havde forventet, at han igen skulle opleve frygt efter at have forladt Tyrkiet for at slå sig ned i Tyskland, især fordi han havde håbet på at kunne starte et nyt liv med sikkerhed og stabilitet i Tyskland. 

Truslen omfatter ikke bare tyrkiske statsborgere, men også tyske politiske personer af tyrkisk og kurdisk oprindelse. Sevim Dagdiline, et medlem af venstrefløjspartiet *Die Linke’, fortalte at hun frygtede spionage operationer fra Erdogan og den tyrkiske efterretningstjenestes side.

Dagdiline lagde ”for en stor dels vedkommende” ansvaret for krænkelserne og spionageoperationerne, der er blevet begået på tysk jord, på den nuværende tyske regering, som hun beskyldte for at ”opmuntre” Erdogan, idet hun antydede, at Erdogan kørte sit land ’med en mafiamentalitet’.

Ifølge de foretagne undersøgelser kræves det af moskeernes imamer, at de indsamler information om tyrkiske oppositionelles og tyske politikeres gøren og laden, og denne information sendes til den tyrkiske ambassade og til konsulaterne, som så regelmæssigt sender det videre til den tyrkiske efterretningstjeneste.

Ifølge de oplysninger, der er kommet frem fra undersøgelsen, er antallet af personer, der overvåger Erdogans modstandere og spionerer imod dem, kommet op på omkring 8000. Det gør dem nærmest til en hel hær af spioner.

Kilde: Anonymous, 2020: Erdogan exploits mosques to sky on his opponents in Germany. ANHA, 28. June, 2020.

NYHEDER