Et ikon for kurdisk journalistik er gået bort i dag

Et ikon for kurdisk journalistik er gået bort i dag

Af Ibrahim Benli, medredaktør for Nûdem

Den ivrige og produktive kurdiske journalist Mahmut Önder er gået bort i dag efter mange års kamp mod en uhelbredelig kræftsygdom. Mahmut Önder har sammen med familien boet i Danmark i de sidste 36 år. På vegne af Nudem.dk kondolerer jeg familien og ønsker at sige, at vi som unge kurdiske journalister lover at viderebringe Mahmut Önders værdier og hans vision inden for kurdisk journalistik ude i fremtiden.

Mahmut Önders største bidrag er gået til kurdisk journalistik, som han har beskæftiget sig med i de sidste mange år hos de kurdiske tv-kanaler henholdsvis Med TV, Medya TV, ROJ TV og senest hos Stêrk TV, hvor han fungerede som tv-vært og nyhedsredaktør. Med et ben i Danmark hos familien og et andet i Bruxelles, hvor ovennævnte tv-kanaler sendte fra, har Mahmut Önder bidraget rigtig meget til kurdisk journalistik primært inden for tv-journalistikken. Med sit dybtgående kendskab til det kurdiske sproglige univers har Mahmut Önder bidraget til udviklingen af journalistik sprog på kurdisk. Set i lyset af at kurdisk har været det forbudte sprog, og at det skriftlige sprog dermed ikke har haft en almindelig sproglig udvikling, kan man rolig konkludere, at Mahmut Önder har bidraget til en meget vigtig sag. En af de gange jeg mødte ham personligt, fortalte Mahmut Önder, hvor udfordrende det var at konstruere ord på et sprog, der gik glip af den almindelig sproglige evolution og udvikling på grund af undertrykte regimers restriktioner mod det kurdiske sprog.

I hele hans liv har Mahmut Önder kæmpet for et frit og ligeværdigt liv for kurderne. Før hans liv i eksil først i Syrien og derefter i Europa boede han i Tyrkiet, hvor han var engageret i det politiske arbejde gennem fagbevægelsen. Oprindeligt er Mahmut Önder fra den kurdiske by Amed (Diyarbakir). Han var nødt til at forlade Tyrkiet i kølvandet af militærkuppet i 1980.

Til orientering tager Mahmut Önders familie imod kondolencer i Dansk Kurdisk Kulturcenterets lokaler på adressen; Retortvej 45, 2500 Valby

Æret være hans minde!

KURDISK KULTUR NYHEDER