Et ventet valgresultat

Af Steen Andersen & Deniz Benli

Valget i Tyrkiet førte til, at AKP endnu en gang kom alene til magten med over 316 mandater ud af parlamentets 550 mandater. Det pro-kurdiske parti HDP kom igen over verdens højeste spærregrænse med 10.7 procent og fik 59 mandater i parlamentet. Valgresultatet var på sin vis lidt forventet med det enorme pres AKP siden sidste valg har lagt på befolkningen. Siden sidste valg er der blevet dræbt over 260 mennesker, hvor af 30 af dem er mindreårige.

Systematisk pres fra statens side

AKP har systematisk lagt et pres på befolkningen i en sådan grad, at det har skabt en frygt og anspændthed, som ikke er set siden militærjuntaen i 1980’erne. Etniske og religiøse mindretal bliver tvunget til at stemme på AKP og hvis ikke de gør, så lægger man et politisk pres på dem, så de føler sig nødtvunget til at stemme på dem. Den danske valgobservatører Steen Andersen fra Enhedslisten besøgte alevi-landsbyen Yanıkkaval som ligger i udkanten af Erzurum og som er et eksempel på statens systematiske undertrykkelse af religiøse mindretal. Steen Andersen: “Yanıkkaval har ingen infrastruktur og alle vejene er mudret og hulede. Drikkevandet bliver hentet ude fra, da der intet rent vand er i landsbyen. Yanıkkaval fik for 3 år siden oprettet et sundhedscenter, men da landsbyen ved det sidste lokalvalg hovedsagelig havde stemt på HDP, valgte man fra statens side overhovedet ikke, at åbne sundhedscentret”.

Offentlige ansatte bliver truet med fyring, hvis ikke de stemte på AKP og arbejdsgivere beder om dokumentation på, at de har stemt på AKP. Sådan et pres kan for nogle af de offentligt ansatte føre til, at man bukker under og ikke tør andet end at stemme på magthaverne. En anden faktor der har været ved valget var, at AKP siden juli måned, hvor også kampene mod PKK blev genopblusset, har anholdt over 1.000 HDP-repræsentanter deriblandt parlamentskandidater. I byen Erzurum informerede parlamentskandidaten Irfan Keskin, at over 100 af deres partikammerater den sidste måneds tid var anholdt og tilbageholdt med stort set ingen begrundelser som gav mening. En af de anholdte havde sunget sangen cav bela på kurdisk og afsluttet sangen med at sige: Længe leve freden på kurdisk. Tilbageholdelsen af aktivister og repræsentanter, som var meget aktive ved det sidste valg tilbage i juni, har selvfølgelig påvirket mobiliseringen og organiseringen af HDP og det kan absolut ses på valgresultatet, fortsatte Irfan Keskin med at sige. Situationen er stort set ens i hele landet, hvor man kører en psykisk hetz mod HDP-folk. Efter Ankara-massakren hvor 102 mennesker blev dræbt og over 400 blev alvorligt sårede, har HDP ikke afholdt et eneste offentlig folkemøde af frygt for lignende handlinger. Det kan også have påvirket valgresultatet.

HDP har manifesteret sig i parlamentet

AKP’s absolutte plan var, at HDP kom under spærregrænsen på 10 procent, men det lykkedes heldigvis ikke, selvom man var under et umenneskeligt pres fra alle sider. Anholdelser, massakrer og tilbageholdelser har selvfølgelig påvirket valgresultatet, da det har skabt en frygt iblandt folk. En frygt som kun ses under totalitære styrer. HDP-medforkvinde Figen Yüksekdağ udtalte efter valgresultatet, at man selvfølgelig var skuffet over resultatet, men samtidig havde man vist folk i Tyrkiet, at man hørte til i parlamentet og dermed havde manifesteret sig.

Steen Andersen var med i den dansk delegation, der skulle overvære det tyrkiske valg i søndags. Enhedslisten var repræsenteret i delegationen ved følgende navne; byrådsmedlem Bjarne Overmark fra Randers (Ø), byrådsmedlem Trine Henriksen fra Gladsaxe (Ø), Kim Kristensen Randers (Ø), Marianne Frederik Frederiksberg (Ø), Leif Juhl Holbæk (Ø), Bertil Videt, Emil Ravnbøl (Ø), Pelle Andersen (Ø), byrådsmedlem Bornholm Bo Hauxthansen, medlem af Kurdisk Forum Deniz Benli (Ø).

*Forfatteren er selv ansvarlig for sine holdninger, som ikke nødvendigvis repræsenterer redaktionens synspunkter.

INFO: Steen Andersen er  byrådsmedlem for Enhedslisten i Brøndby og Deniz Benli er medlem af Kurdisk Forum (Ø).

DEBAT NYHEDER