Fransk minister: Vi har krydset en uacceptabel tærskel med Tyrkiet

Udspurgt om den aktuelle situation i det fransk-tyrkiske forhold, har den franske Europa- og udenrigsminister beskrevet den tyrkiske præsidents opførsel som ”truende”, og har peget på, at der kan blive indført sanktioner på europæisk plan.

En milepæl er nået i forholdet mellem Frankrig og Tyrkiet. Den iagttagelse blev gjort i onsdags (d. 4/11) af den franske minister for Europa og udenrigsanliggender Jean-Yves Le Drian under en forespørgselsdebat i det franske senat. Jean-Yves Le Drian var fast i mælet, da han svarede på et spørgsmål fra den socialistiske senator Rémi Feraud, der spurgte ministeren ud om de tiltag, som regeringen havde planer om at sætte i værk for at kunne gribe resolut ind imod det tyrkiske regimes indflydelse på Frankrigs nationale territorium.

Ministeren sagde: ”Vi har en lang liste med meget alvorlige uenigheder i vores forbindelser med Ankara. Og først og fremmest forventer vi af Ankara, at Tyrkiet ophører med sin krigslignende opførsel i det europæiske område. I de seneste uger har vi krydset en uacceptabel tærskel mellem to ellers allierede lande. Fornærmelser, bagvaskelser, viljen til at igangsætte en hadkampagne mod Frankrig og Europa, er af en helt anden karakter. Der er tale om trusler! Vi forventer derfor, at den tyrkiske præsident og hans regering straks sætter en stopper for denne adfærd.  Vi vil heller ikke tolerere, at dette had og denne vold bliver eksporteret til fransk territorium ved at blive videresendt gennem brug af små grupper, der under ingen omstændigheder skal have ret til statsborgerskab”.

Jean-Yves Le Drian fortsatte: ”De enstemmige reaktioner af solidaritetstilkendegivelser, der er kommet fra hele Europa viser, at det ikke kun er et spørgsmål om en fransk-tyrkisk strid, men et angreb på Europa, dets værdier, dets model for grundlæggende friheder og for retsstatsprincippet. Og jeg vil minde om den aftale om situationen i Tyrkiet, der blev fastlagt af Det Europæiske Råd på dets møde i oktober, altså før denne optrapning. Hvis ikke Tyrkiet fundamentalt og konkret ændrer sin holdning inden Det Europæiske Råds møde i december, så vil vi træffe de nødvendige foranstaltninger på europæisk plan overfor de tyrkiske myndigheder. Alle muligheder ligger på bordet.”

Kilder:

Publicsenat.fr: Turquie – Réponse de M. Jean-Yves Le Drian, ministre de l’Europe et des affaires étrangères, à une question d’actualité au Sénat (Paris, 04/11/2020). https://www.publicsenat.fr/article/politique/jean-yves-le-drian-nous-avons-franchi-un-palier-inadmissible-avec-la-turquie

Anonymous (2020): French minister: We crossed an unacceptable thre3shold with Turkey. ANF, 4. Nov. 2020.

Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER