Frihed for ÖCALAN vil garantere en vellykket freds proces i Tyrkiet!

Af Kurdisk Kvindeforening

Det kurdiske samfund i Danmark er dybt bekymret for tilstanden for den kurdiske Folkeleder Abdullah Öcalan, som siden juni 2015 været udsat for en total isolation i fængselsøen Imrali. I en tid, hvor den tyrkiske præsident Erdogan truer med dødsstraffen, bliver vores bekymringer Q naturligvis endnu værre, idet Öcalan vil være en af de første, som tyrkisk regime vil henrette, hvis dødsstraffen blev genindført. Vi opfordrer det danske parlament til at foretage de nødvendige skridt for at få en afklaring på Öcalans aktuelle tilstand hos det tyrkiske regime.

Siden 5. April 2015 har det ikke været muligt at få en indsigt i tilværelsen for Öcalan. Nelson Mandelas advokat, Essa Moosa, der førte Mandelas sag i en årrække, udtalte d. 19. juli, at Abdullah Öcalans isolation er værre end den Mandela var underlagt. 

 Öcalans helbred og fængselsforhold er i det hele taget afgørende for det kurdiske folk. Kurdere verden over demonstrerer derfor i disse dage for at sætte fokus på Öcalans situation med en forventning om at det internationale samfund griber ind. Vi som underskrevne organisationer vil ligeledes fortsætte med at være på gaderne indtil det bliver bekræftet at Ocalan er live. Den totale isoler tyrkiske regimes tavshed omkring hans tilstand udgør grundlaget for vores bekymringer. Vi vil desuden understrege at en eventuel trussel mod Öcalans liv vil bringe Tyrkiet i en mere kaotisk tilstand, idet kurderne på ingen måder vil acceptere, at deres leders liv er truet.

Öcalan, som er grundlæggeren af Kurdistans Arbejderparti (PKK), er fortsat garant for friheden og demokratiet i Tyrkiet. Hans rolle som primær forhandler under de nu fejlslagne fredsforhandlinger tilbage i 2013 demonstreret tydeligt, at han anses af kurderne som deres ideologiske front, og at han er i stand til at få begge parter mødes ved forhandlingsbordet. På trods af denne vigtige rolle har tyrkisk regime udsat Öcalan for en forfærdelig isolation, hvor han ikke har mulighed for at møde sine familie og advokater. Siden 5. april 2015 har han ikke haft mulighed for at møde sin familie og han har ikke haft mulighed for at møde sine advokater siden 27. juli 2011.

Derfor er der i dag vakt stor bekymring omkring Öcalans situation. Denne bekymring er blevet udtrykt af hans advokater, familie og offentligheden. Som følge af fredsprocessens sammenbrud har i 2015 været i komplet isolation. Denne bekymring forstærkes i kraft af den alvorlige udvikling i Tyrkiet, hvor vold mødes med kontra-vold, hvor den tyrkiske stat har jævnet byer i sydøst, erklæret tre måneders undtagelsestilstand, midlertidigt sat EU’s Menneskerettighedskonventionen til side og anholdt 16.000 mennesker samt overvejer indførelsen af dødsstraf med tilbagevirkende kraft for landsforræderi.

Öcalans lederskab og analytiske evner gør ham i stand til at påpege retningen, der kan bane vejen for en demokratisk løsning af det kurdiske spørgsmål, der i sidste 40 år kostet mere end 50.000 mennesker livet.

Under fredsprocessen tilbage i 2013 og før genoptagelsen af krigen mod den kurdiske bevægelse har Abdullah Öcalan gentagne gange advaret den tyrkiske præsident Tayyib Erdogan i forhold til at foretage de nødvendige skridt for at etablere freden i landet. Allerede i 2012 kunne Öcalan forudse, at en manglende løsning af det kurdiske spørgsmål vil forårsage et militært kup, hvilket har vist sig at være reelt. Dengang udtalte Öcalan ordret følgende til fredsdelegationen: “Han (Erdogan,red.) forstår det ikke. Fortæl ham at han handler dumt. Ved at fortsætte fredsprocessen vil jeg støtte ham, men hvis fredsprocessen a ryddes vil mekanismerne og grundlaget for et kup være reelle og han vil ende som Mursi i Egypten.’

Der er derfor brug for international solidaritet mere end nogen sinde, idet tyrkisk regime med Erdogan i spidsen efter det mislykkede kupforsøg ikke vil tillade Öcalan komme i kontakt med omverdenen. Öcalans lederskab og analytiske evner udgør nemlig en reel trussel mod Erdogans regime, der har stået bag adskillige korruptionssager, massakrer og krigsforbrydelser i Kurdistan og i Syrien.

*Forfatteren er selv ansvarlig for sine holdninger, som ikke nødvendigvis repræsenterer redaktionens synspunkter.

DEBAT Indland NYHEDER