Hvorfor  frygter Tyrkiet en tilstrømning af afghanske flygtninge?

Hvorfor frygter Tyrkiet en tilstrømning af afghanske flygtninge?

Den tyrkiske offentlighed frygter, at en tilstrømning af afghanske flygtninge til landet vil medføre negative økonomiske og sociale problemer. Tyrkiet er officielt vært for 5 millioner flygtninge, hvoraf de fleste flygtede fra krigen i Syrien. Præsident Erdoğan hævder, at kun 300.000 af dem kom fra Afghanistan, hvoraf 120.000 dem er “uregistrerede”.
 
Ingen ved, hvordan præsidenten ville kunne afhjælpe problemet med de mange uregistrerede mennesker i Tyrkiet. I mellemtiden er modviljen mod flygtninge vokset og er blevet til had-ytringer og til tider hadforbrydelser.
 
“Jeg vil ikke have afghanere i mit land” tweetede Arzu Sabancı, gift med forretningsmanden Ömer Sabancı, som har fået støtte fra mange tyrkeres side i de sociale medier. Selvfølgelig fordømte andre sådanne udsagn som “racistiske”.
 
Oppositionspartierne CHP og İYİ greb chancen og startede en kampagne mod regeringens flygtningepolitik. Både CHP- og İYİ -ledere betragter flygtningeproblemet som en “overlevelsesstrategi for Tyrkiet”.
 
I sidste uge blev et kæmpe banner af CHP -leder Kemal Kılıçdaroğlu hængt op uden for partiets hovedkvarter, hvor der stod “Sınır namustur” eller “Grænsen er vores ære”. Dette slogan blev også offentliggjort på Kılıçdaroğlus sider på de sociale medier.
 
Ordet “namus” oversættes  som “ære”, selvom det har en anden betydning  på tyrkisk: der refererer til kvinders kyskhed og mænds stolthed. I årevis har kvinder kæmpet for at ændre udtrykket “æresdrab” til “kvindedrab” og påpegede, at de fleste mord blev begået under påskud af “ære”.
 
En anden kritik var, at CHP ikke protesterede mod at sende tyrkiske tropper til lande som Syrien, Irak og Libyen og men kun har gjort det i forbindelse med Afghanistan-situationen. I mellemtiden har İYİ – partiet hængt en lignende version af banneret op på deres hovedkvarter, og seks mennesker er efterfølgende blevet anholdt, hvilket yderligere har bidraget til at øge spændingen. 

Men det er ikke kun oppositionspartier, der hader flygtninge, især “afghanske mænd”: Meningsmålinger viser, at selv AKP- og MHP -vælgere ikke ønsker afghanske flygtninge. Ifølge Metropoll går kun 36 procent af AKP -vælgerne ind for at holde grænserne åbne. Kun halvdelen af de adspurgte mener, at tyrkiske tropper bør forblive i Afghanistan. AKP-MHP-alliancen ser ud til at miste støtte på grund af den økonomiske krise i forbindelse med  den afghanske krise.
 
Selvom både USA og Storbritannien har meddelt, at de endnu ikke er nået til enighed med Tyrkiet om afghanske flygtninge, hersker  skepsis og angst i landet. 
 
Tyrkiet bliver ikke Europas migrant-opbevaring De europæiske lande må selv tage et ansvar for en kommende afghansk flygtningestrøm”, har Tyrkiets præsident udtalt. Men han tilføjede, at Tyrkiet “ikke kan afvise dem, der er nået til grænsen.”

Den tyrkiske præsident d. 26. august sagt, at hans regering vil gå i dialog med en kommende afghansk regering for at drøfte ”vores fælles dagsorden”. 

Uanset hvad, vil Erdoğan indgå en aftale med EU og USA, som han gjorde under den syriske krise. Men Erdogans ønske om at have bånd til Afghanistan og samarbejde   med Taliban gør, at især sekulære tyrkere er nervøse.

  
En tyrkisk læge har til de sociale medier udtalt, at han arbejdede på nogle hospitaler under den syriske krig, men at han frygter, at tilstrømning af afghanske flygtninge vil føre til et andet problem: ”Jeg har en datter, og jeg frygter for hende. Jeg mister håbet om, at Tyrkiet vil være et sikkert sted for unge kvinder.”
Tyrkiet er allerede usikkert for unge kvinder. Mindst 174 kvinder blev angiveligt dræbt inden for de første 7 måneder af 2021.
 
Vold i hjemmet er et stort problem, da flere og flere piger forlader skolen, selvom regimet censurerer detaljerede data om dette emne. Desuden har AKP-MHP-regimet trukket sig tilbage fra Istanbul-konventionen, der beskytter kvinder og børn mod vold.
 
Flygtningepolitikken , krænkelser af rettigheder, og fraværet af retsstatsprincippet, bidrager  til denne usikre stemning, der manifesterer sig ved racediskrimination og polarisering. Vestlige politikere, der “forsøger at beskytte deres grænser”, bedes tage ansvar og afstå fra at købe en anden billig og farlig løsning.

https://www.duvarenglish.com/why-turkey-fears-an-influx-of-afghan-refugees-article-58608
NYHEDER Udland