Ilham Ahmed Til konference på Christiansborg

Ilham Ahmed Til konference på Christiansborg

I fredags fik Christiansborg et særligt besøg i København af medpræsidenterne for selvstyremyndighederne i det nordøstlige Syrien/Rojava, Ilham Ahmed og Riad Darar. I samarbejde med Selvstyrets repræsentation i Danmark blev der arrangeret en række møder med politikere på Christiansborg, forskere fra DIIS, diverse journalister og udenrigsminister Jeppe Kofod.

Ilham Ahmed og Riad Darar fik under møderne beskrevet et detaljeret billede af den alvorlige situation i Rojava i kølvandet af tyrkisk invasion. Ahmed og Darar fik blandt andet understreget følgende:

* På trods af den såkaldte våbenhvile som Tyrkiet indgik med Rusland fortsætter tyrkisk støttede radikale grupper deres angreb mod civile i områder i Rojava, som Tyrkiet fik besat. Siden våbenhvilen angreb  ovennævnte grupper omkring 60 landsbyer. Kun 5% af civile befolkning kunne vende hjem efter tyrkisk invasion men tyrkisk støttede paramilitære grupper udsætte dem for utænkelig pres for at de også kan flygte. 

* Tyrkisk angreb og bombardementer i Sere Kaniya og Gre Spi området er verserende. Det er værst med angreb bombardementer fra tyrkiske artillerier, der forårsager civiletab hver eneste dag. 

* Efter tyrkisk invasion, står Rojava over for en alvorlig humanitær krise. Mange af 300 tusind intern fordrevne flygtninge er i dag indkvarteret i omkring 810 folkeskoler. Dette er årsagen til tusindvis af elever ikke modtage undervisning.

* Der er akut behov for internationalt samarbejde for at forbedre omstændighederne i flygtningelejrene hvor tusindvis af civile bliver forsynet af selvstyremyndighederne i det nordøstlige Rojava på trods af deres ringe ressourcer.

* Hvis ikke vestlige lande gerne vil hente deres statsborgere, der kæmpede for IS, må disse lande bidrage til et internationalt domstolesystem, hvor IS medlemmerne kan blive retsforfulgt. Selvstyremyndighederne i Rojava er i besiddelse af al bevismateriale, der skal til for at dømme disse terrorister. 

NYHEDER