Interview med Salih Muslim

I et interview med Manish Rai, redaktør for Views Around (VA), taler Salih Muslim om sit partis rolle i Syrien.

Manish Rai: Vil kurderne blive forfulgt af regeringen i Damaskus, efter at krigen er forbi i Syrien?

Salih Muslim: Vi tror på, at Syrien ikke vil vende tilbage til diktatur efter al den ødelæggelse i landet. Derfor skal en ny Syrien bygges med nye relationer mellem alle socio-etniske grupper.

I syrisk Kurdistan/Nordsyrien lykkedes det os at slippe af med regimet i midten af 2012, hvor vi siden har etableret vores demokratiske selvadministration.

Manish Rai: Hvilken rolle vil PYD spille efter krigen er forbi i Syrien?

Salih Muslim: PYD har spillet en ledende rolle i syrisk Kurdistan. I øjeblikket er PYD en legitim og lovlig parti i den demokratiske føderale region i det nordlige Syrien. PYD vil fortsætte sit politiske arbejde i et demokratisk føderal Syrien.

Manish Rai: Hvad tror du vil være den retlige status for syrisk Kurdistan i den kommende tid?

Salih Muslim: De tre kantoner i syrisk Kurdistan vil være en del af den føderale region i Syrien.

Manish Rai: Tror du, at Bashar Al-Assad stadig kan fortsætte som en leder i Syrien, eller skal han træde tilbage for enhver fredsløsning?

Salih Muslim: Præsident Assads fremtidige stilling er knyttet til den politiske løsning og dens resultater. Nogle oppositionsgrupper vil have ham til at træde tilbage og andre ønsker ham at blive. Det vigtigste for os er, at det syriske folk skal afgøre dette spørgsmål. Hvis den politiske løsning medfører fred og stabilitet, så er det indlysende, at han træder tilbage.

Manish Rai: Tror du, at USA og Rusland stadig vil støtte den kurdiske sag efter krigen er forbi i Syrien?

Salih Muslim: Kurderne i syrisk Kurdistan havde deres projekt, før den syriske revolution startede, men det syriske regime praktiserede forskellige former for tyranniske og undertrykkende metoder til at forhindre kurderne i at opnå deres mål. Den syriske revolution var en mulighed for kurderne at komme videre med deres projekt. I dette projekt var der også YPG/YPJ. De beskytter vores værdier, herunder demokratiet og menneskerettighederne. De forsvarer disse værdier mod den mest brutale form for terrorisme, det vil sige de salafistiske jihadister. Derfor har forskellige parter forsøgt at etablere relationer til os. De store magters støtte til kurderne afhænger af de politiske interesser.

Manish Rai: Hvilken rolle vil YPG/YPJ spille i fremtiden?

Salih Muslim: YPG/YPJ’s rolle i fremtiden vil være afhængig af forhandlingerne af den politiske løsning i Syrien. Men YPG/YPJ vil i hvert fald være en del af det samlede forsvarssystem af den demokratiske føderale system i Syrien.

INFO: Interviewet er udgivet i Ekurd.net og er oversat af Nûdem-redaktionen.

PORTRÆT