Istanbul Film Festival: Snesevis af tyrkiske filminstruktører protesterer mod censur af den kurdiske dokumentarfilm Bakur

Den 34. Istanbul Film Festival skaber ringe i vandet, efter dokumentarfilmen Bakur (Nord), der tager hånd, om guerilla-lejrene for det kurdiske arbejderparti, PKK, blev fjernet fra festivalprogrammet af de tyrkiske myndigheder. Dette har fået snesevis af tyrkiske filminstruktører til at protestere filmfestivalen.

Dokumentarfilmen Bakur skulle åbne festivalen i søndags, men blev aflyst få timer før screeningen, efter pres fra det tyrkiske kulturministerium, der hævder, at filmen ikke har anskaffet sig den nødvendige kommercielle screening licens.

Beslutningen om at efterkomme ministeriets befaling, har skabt stor forargelse hos over 100 filminstruktører, heriblandt den seneste modtager af De Gyldne Palmer ved filmfestivalen I Cannes, Nuri Bilge Ceylan, der i mandags offentliggjorde et åbent brev, hvor de beskylder den tyrkiske regering for ”undertrykkelse og censur”. ”Vi, de underskrivende filminstruktører, modsætter os denne indgriben, som vi ser som censur”, lyder det blandt andet i brevet, der hævder, at der er ”en politisk dagsorden” bag beslutningen om at fjerne dokumentarfilmen Bakur. Forklaringen om den manglende licens, køber instruktørerne ikke ”Festivalprogrammet blev offentliggjort for flere uger siden, og andre lokale film uden licens havde ingen problemer under screeningen,” lyder det også i brevet.

Ertugrul Mavioglu: ”De kan ikke engang håndtere PKK på skærmen”

Ertugrul Mavioglu, journalist og én af instruktørerne til dokumentarfilmen Bakur udtrykker, at regeringens påmindelse om licensreglen i sidste øjeblik, var et skjult forsøg på at dække over et generelt forbud af en film, som Ankara (folketinget) ikke vil bryde sig om.

”Det er forbløffende, at de ikke engang kan håndtere PKK og den kurdiske konflikt i Tyrkiet på skærmen. På den ene side taler de om en fredsproces, men på den anden side, er de ikke engang i stand til at tolerere synspunkter, der afviger fra deres egne.”

Men Mavioglu forbliver håbefuldt og tilføjer: ”Regeringen har endnu ikke forstået, at censurering af en film, en bog eller et kunstværk, gør ikke at det forsvinder.”

Sirri Sürreya Önder: ”Jeg vil kæmpe for et kulturelt og kunstnerisk miljø i Tyrkiet”

Parlamentariker, Sirri Sürreya Önder fra HDP, udtrykker også sin medfølelse for de ramte filminstruktører til dokumentarfilmen Bakur. ”Som repræsentant for HDP og som filminstruktør, vil jeg vise min solidaritet med mine venner, der har fået fjernet deres film fra festivalen. Jeg vil kæmpe for et kulturelt og kunstnerisk miljø i Tyrkiet, der kan løsrive sig fra den tyrkiske regeringspres”.

Bred enighed om den skærpede regeringspres

Generelt er der en bred enighed om, at der ikke er plads til kreativ udfoldelse under den stadig voksende regeringspres, mener flere tyrkiske filmskabere og andre medlemmer fra branchen. Fjernelsen af Bakur, leder tankerne tilbage til den tyrkiske regerings indgriben i den årlige Antalya Golden Orange festival sidste år, hvor en dokumentar om Gezi-protesterne i 2013, blev fjernet fra programmet. Dokumentaristen Bingöl Elmas, udtrykker sin bekymring for fremtidens kreativitet i filmbranchen i Tyrkiet.

”Regeringen forsøger at skabe deres egen partipolitiske film, og en pulje af partipolitiske filmskabere, som de allerede har gjort med medierne i Tyrkiet,” siger Elmas, som er én af de filminstruktører, der har trukket sin film, Komsu Komsu HU HU (Hey Nabo!) tilbage fra filmfestivalen i Istanbul. ”Som en filmskaber kan jeg ikke forblive tavs over for sådan en censur.”

Den tyrkiske avis Radikal, trækker pris tilbage

Diskussionen om censur, har også fået den tyrkiske avis Radikal til at aflyse dens årlige Radikal People’s prize. ”Kunst, kreativitet og ytringsfrihed kan ikke eksistere under censur,” siger avisens Publishing Direktør, Cem Erciyes, og tilføjer, at ”ingen ønsker at leve i sådan et land, og ingen gør. Vi siger nej til censur, statens indgriben og til en undertrykt festival.”

Presset fra filminstruktørerne, hvor 23 filminstruktører har trukket deres film tilbage fra filmfestivalen, har fået festivalarrangørerne til at aflyse alle konkurrencer samt ceremonien og pisoverrækkelsen, der skulle finde sted i søndags.

Kilde: Theguardian.com

Indland NYHEDER