Kaya: DEM-partiets kandidater vælges snart gennem primærvalg

Kaya: DEM-partiets kandidater vælges snart gennem primærvalg

Over hundrede folkevalgte borgmestre i kurdiske kommuner er blevet arresteret i de seneste år, men alligevel præsenterede mange sig selv som kandidater for DEM-partiet ved lokalvalgene. Lørdag og søndag vælger folk deres endelige kandidater.

Der afholdes lokalvalg i Tyrkiet den 31. marts. Folkets Ligheds- og Demokratiparti (DEM) har overtaget fra HDP, som var truet af illegalisering, og går ind for en decentralisering af det politiske regeringssystem og hensyntagen til regionale særegenheder.

DEM-partiet går ind til lokalvalgene med kravet om at løse det kurdiske spørgsmål og bringe Tyrkiets generelle spørgsmål om demokrati tilbage på dagsordenen for at overvinde de mange kriser i landet. En køreplan blev offentliggjort i december.

Efter de sidste to lokalvalg blev næsten alle kommuner, der blev vundet af DBP og HDP, sat under statsadministration. I 2016 blev 93 borgmestre anholdt, og i 2019 blev yderligere 43 anholdt. Ikke desto mindre ansøgte mange mennesker DEM-partiet om at stille op til et borgmesterkontor eller til en plads i by- og kommunalrådene.

Lørdag og i dag vælger folk deres endelige kandidater i primærvalget, der afholdes i snesevis af byer.

Medpræsidentskabssystemet blev kriminaliseret

Det faktum, at der er mange kvinder blandt ansøgerne, er en positiv udvikling, sagde DEM Amed-parlamentsmedlem Adalet Kaya. Den kurdiske politiker, der blev valgt som medlem af det tyrkiske parlament i maj sidste år, var tidligere formand for Rosa kvindeforening.  Hun afsonede tid i fængsel på grund af sit engagement i kvindepolitik. Hun beskrev udnævnelsen af statsforvaltere i kurdiske samfund i stedet for valgte medborgmestre som en antidemokratisk praksis, der krænker national og international lov og ignorerer folkets modstand mod assimilationspolitikker. “Frem for alt, – sagde Kaya – blev kvinders præstationer og det arbejde, de udfører, angrebet. Den vigtigste af disse resultater var systemet med fælles repræsentation, den anden var de mekanismer, der blev indført for at styrke netværket af kvinders solidaritet, kooperativerne, rådgivnings- og solidaritetscentrene og krisecentrene for kvinder.

De regeringsindsatte administratorer, en historie om tyveri, afpresning og korruption

Adalet Kaya påpegede den tyrkiske stats monistiske, racistiske og sexistiske natur og sagde: “De ønsker ikke, at kvinder skal have magt på noget område og være ligeligt repræsenteret i samfundene. Den gode funktion af samfundene i de kurdiske provinser og den positive respons, der var selv i udlandet, afslørede den dårlige funktion af de samfund, de forvaltede, og det var et aspekt, som de ikke kunne bære. De kunne ikke erobre vores samfund, og de pålagde dem forvaltere og tilranede sig således det, der ikke frit blev givet dem. De engagerede sig i tyveri, afpresning og korruption.”

Kvindekamp truer regeringen

Kaya understregede, at det dobbelte ledelsessystem blev kæmpet for af den kurdiske kvindebevægelse og nu er blevet officielt: “Nu kan ethvert parti lovligt bruge medpræsidentsystemet. Denne model er også blevet indført på lokalt plan. Dette sikrer, at kvinder kan inddrages i den lokale og decentrale administration på alle livets områder og ikke kun på bestemte områder. Vi har implementeret denne model i kommunerne i løbet af de sidste tre valgperioder. Det har endnu ikke opnået retlig status i forhold til kommuner. Vi vil fortsætte vores kamp om dette spørgsmål. Dette er naturligvis et meget kritisk spørgsmål for regeringen. Den ser dette som en trussel, og netop derfor kriminaliserer den medborgmestermodellen som en terrorstruktur. Mange af vores borgmestre sidder stadig i fængsel. Nogle er blevet løsladt efter lange fængselsstraffe, men deres retssager fortsætter. Gültan Kışanak er en meget vigtig politisk figur i denne sammenhæng. Hun holdes stadig som politisk gidsel og ses som en trussel. Hun har ydet et meget vigtigt bidrag til de kurdiske kvinders kamp og til det dobbelte ledelsessystem. Dusinvis af borgmestre og TJA-aktivister sidder i fængsel, og hovedårsagen er, at vores kvinders resultater er stærke. Regeringen ser kvinders kamp, deres lederskab og lige repræsentation som en alvorlig trussel mod sig selv og forsøger at begrænse os på alle områder.”

Vi holder liv i vores økologiske, demokratiske og kvindevenlige system

Efter parlamentsvalget i maj sidste år blev der udtrykt meget kritik af partiets strategi, og denne kritik fra basen blev taget i betragtning, sagde Adalet Kaya: “Vores partibestyrelse har evalueret denne kritik, og vi går ind til lokalvalget med denne kritik i betragtning. Til dette formål blev der afholdt offentlige møder for at styrke og udvikle partiet. Disse møder var meget produktive og banebrydende. Vi har indledt en periode med demokratisk og offentlig deltagelse både i udvælgelsen af kandidater og på længere sigt. Kandidaterne vælges gennem primærvalg på basen; Selv i små distrikter, alle, fra civilsamfundsorganisationer til virksomhedsejere. Resultatet afgøres ved konsensus, og det mener vi er meget vigtigt. Folket ønsker at slippe af med forvalterne, de vil have deres egne samfund tilbage. Vi ønsker selv at styre vores byer og lokalsamfund og holde vores økologiske, demokratiske og kvindevenlige system i live. Lad os etablere mekanismer, der styrker kvinder og beskytter dem mod vold. Derfor ønsker vi, at alle skal involveres i denne proces.”

Kilde:

Adelet Kaya: DEM Party candidates are chosen through primary elections this weekend. ANF. 14. Jan. 2024.Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER TEMA: DEM parti og valget