Kurdere i Holstebro slutter sig til sultestrejken for Öcalan

Kurdere i Holstebro slutter sig til sultestrejken for Öcalan

Den uafbrudte tyrkiske isolation mod den kurdiske leder, Abdullah Öcalan, siden 5. april 2015 protesteres verden over senest med en række sultestrejker. Kurdere i Holstebro har i går morges sluttet sig sultestrejken, hvor 20 kurdiske aktivister på skift varetager sultestrejken, oplyser en af aktivisterne Mehmet Akbina til Nûdem.

Aktivisterne, der står bag sultestrejken, fik i går afleveret en informationsmappe omkring omfanget af isolationen mod Öcalan til Holstebro Kommune med en anmodning om, at den blev videregivet til Holstebros borgermester. Det forventes, at borgmesteren Hans Christen Østerby vil besøge aktivisterne, der opholder sig i et telt foran Rådhuspladsen. Ud over befolkningen har den lokale presse henholdsvis TV2 Jylland, Midtvest og DR 4 gjort plads til sultestrejken i deres nyhedsudsendelser.

CPT er endelig trådt i karakter

En tidsubegrænset sultestrejke er blevet sat i gang siden den 23. august foran Den Europæiske Komité for Forebyggelse af Tortur, CPT’s hovedkontor i Strasbourg. Det forventes, at CPT undersøger fængselsforholdende for Abdullah Öcalan, som er blevet afskåret fra omverdenen siden den 5. april 2015. Bekmyringerne om Abdullah Öcalan er blevet forstærket efter det mislykkede kupforsøg i Tyrkiet, hvor den ansvarlige kommandant for den tyrkiske hær i Bursa-provinsen blev frataget hans embed. Fængselsøen, hvor Öcalan befinder sig på, ligger nemlig inden for grænseområdet i Bursa-provinsen.

I mandags oplyste det kurdiske nyhedsbureau Firatnews, at en embedsmand fra Den Europæiske Komité for Forebyggelse af Tortur (CPT) er taget afsted for at undersøge fængsels- og isolationsforholdene for Öcalan. En af Öcalans advokater Özgür Erol har oplyst til Firatnews, at han havde mødtes med embedsmanden fra CPT i Strasbourg den 22. august, hvor han informerede om den aktuelle situation for Öcalan efter kupforsøget den 15. juli 2016.

Isolationen blev genoptaget i kraft af afbrudte fredsforhandlinger

Siden den 5. april 2015 har det ikke været muligt at få en indsigt i tilværelsen for Öcalan. Det var den dato, en delegation bestående af politikere fra det pro-kurdiske og socialistiske parti HDP mødtes for sidste gang med Öcalan. Efter den dato meddelte den tyrkiske præsident, at han ikke anerkendte fredstraktaten, som var meddelt ud af regeringsrepræsentanterne og HDP-delegationen tilbage til den 28. februar 2015.

Nelson Mandelas advokat, Essa Moosa, der førte Mandelas sag i en årerække, udtalte den 19. juli, at Abdullah Öcalans isolation faktisk var værre end den, Mandela var underlagt. Bekymringen omkring Öcalans helbred og fængselforhold er derfor årsagen til, at kurdere verden over demonsterer i disse dage for at sætte fokus på Öcalans situation med en forventning om, at det internationale samfund griber ind.

Öcalan, som er grundlægeren af Kurdistans Arbejderparti (PKK), opfattes fortsat som værende leder af PKK på trods af 17 års isolationsfængsling. Hans rolle som primær-forhandler under de nu fejlslagne fredsforhandlinger tilbage i 2013 demonstrerede tydeligt, at han af kurderne anses som deres ideologiske front, og at han er i stand til at få begge parter til at mødes ved forhandlingsbordet. Öcalans lederskab og analytiske evner har gjort ham til en central personlighed, der kan bane vejen for en demokratisk løsning af det kurdiske spørgsmål, der i de sidste 40 år har kostet mere end 50.000 menneskeliv.

Siden fredsforhandlingerne blev afbrudt, er Öcalan blevet udsat for en omfattende isolation, hvor han ikke har haft mulighed for at møde sin familie og advokater.

KURDISK KULTUR NYHEDER