Kurdere i røre på grund af bekymringer om Öcalans liv

Kurdere i røre på grund af bekymringer om Öcalans liv

Søndag morgen påbegyndte kurderne en omfattende oprørsbølge på tværs af de europæiske grænser som reaktion på bekymringer om Öcalans sundhedstilstand.

Forlydender om, at der på de sociale medier er delt materiale om, at hans liv var i fare, fik de tyrkiske myndigheder til at reagere prompte. Men den officielle melding, om at Öcalan er ved sit ve og vel finder ikke fortrøstning hos kurderne, som kræver en direkte indsigt i forholdene på Imrali. Særligt CPT, Europarådets Komité til Forebyggelse af Tortur, står for skud.

Den kurdiske folkeleder, Abdullah Öcalan, har siden d. 15. februar 1999 været isolationsfængslet på fangeøen Imrali, hvor det tyrkiske regime flere er blevet dømt for at bryde basale menneskerettigheder. Til trods for en isolation, som overgår alle fortilfælde i såvel landet som internationalt, har Öcalan spillet en afgørende rolle i transformering af den kurdiske frihedsbevægelse, som i dag nyder af international opbakning på tværs af Kurdistans grænser, herunder særskilt i Nordsyrien/Rojava.

Kurdere i Europa, i først og fremmest Tyskland, England, Frankrig og i Skandinaviske lande var på gader og torvene hele søndagen, og også i Danmark samledes de i solidaritet med Öcalan på Hovedbanegården.

Søndag aften samledes op mod 100 kurdiske unge, ældre, mænd og kvinder på Hovedbanegården i en civil ulydighedsaktion for at skabe opmærksomhed omkring Öcalans situation. Herefter gik gruppen mod Rådhuspladsen, og herfra videre mod Nytorv, hvor aktionen sluttede fredeligt.

I morgen, mandag d. 16. oktober kl. 13.00, samles kurderne atter igen og nu på Christiansborgs Slotsplads for at gøre opmærksom på, at Öcalans liv er kurdernes røde linje!

Indland NYHEDER Udland