Kurdere til tops i svensk fodbold

Kurdere til tops i svensk fodbold

I 2004, for 13 år siden, grundlagde kurdiske flygtninge og indvandrere i Borlänge i Dalarna, Sverige, en fodboldklub, Dalkurd FF. Klubben har siden haft stor succes, og er kommet til tops i svensk fodbold, hvor de nu ligger højt placeret i Top Fodbold Ligaen Allsvenskan.

Men det er samtidigt blevet en slags uofficielt kurdisk internationalt fodbold team på verdensplan. Spillere fra andre nationer bærer i dag også Dalkurd trøjer. Ved siden af kurdere, spiller f.eks. svenske, amerikanske og fodboldspillere fra andre nationer for holdet. Senest her i januar 2018 er holdet blevet forstærket med den bosniske forsvarer Irfan Jasarovic, der kommer fra FK Krupa i den bosniske 1. division.

Dalkurds sports direktør Adil Kiliz fortæller: ”Det er en fuldstændig vanvittig rejse, vi har begivet os ud på, men jeg har altid vidst, at vi ville være umulige at stoppe. Vi kan godt antage, at stort set hver eneste kurder i Tyrkiet, Irak, Iran, Syrien, Libanon eller alle mulige andre steder, har hørt om Dalkurd. Vores fanskare er på omkring 40 millioner. Det er klart, at vi kan mærke sympatien og opbakningen, og det er det, der har båret os frem til det, vi er nu.

Angriberen Ahmed Awad er enig: ”Det er en fantastisk følelse, når du kan give så megen glæde til et folk, der i den grad er undertrykt.”

Selv om de forventer nye eventyr, er lederne af klubben helt på det rene med de vanskeligheder, der ligger forude for Dalkurd i første division. ”Vores klub er nødt til at udvikle sig på alle områder for at kunne overleve. Mellem 40 og 50 millioner mennesker vil se på os i næste sæson, og det er det, der er vores motivation.

Der bor 2000 kurdere i Borlänge, som har en befolkning på 49.000 indbyggere. 96% af de unge kurdere i byen modtager undervisning på deres modersmål. Mens kurdiske foreninger organiserer forskellige kulturelle, kunstneriske og sociale aktiviteter for at sikre integrationen, så har den kurdiske befolkning i området opnået succes på mange områder, ikke bare inden for fodbold.

Indland NYHEDER Udland