mandag, juli 15, 2024
KURDISK FILMFESTIVAL- Copenhagen Kurdish Filmdays 16

KURDISK FILMFESTIVAL- Copenhagen Kurdish Filmdays 16

Traditionen tro sætter filmfestivalen lys på en mærkesag, der binder an til både filmkulturen og til den virkelighed, der lige nu udspiller sig i Kurdistans fire dele. I år giver festivalen stemme til ’Børn i konfliktområder’. Festivalens paneldebat vil blandt andet behandle spørgsmålet om, hvordan konfliktområder er med til at danne børns identitet og fremtidsperspektiv.

Formålet med Copenhagen Kurdish Film Festival er at bringe den kurdiske filmkultur nærmere det danske samfund og bidrage til en større forståelse af nogle af regionens problematikker – kulturelle, sociale og politiske.

Asta Bar i kælderetagen bliver under festivalen omdannet til hyggelig lounge med kurdisk musik og tæpper, og der er gratis te og kaffe inden hver visning. Indimellem vil der også blive budt på musikalsk underholdning og traditionelle kurdiske retter i snack-udgave. Kort sagt: Herlig stemning! På scenen og i loungen kan du også møde filmfestivalens frivillige og arrangører fra Forbundet for Kurdiske Studerende og Akademikere (FOKUS-A).
Vi ser frem til at byde jer velkommen og håber at kunne leve op til tidligere års herlige stemning og store publikumsdeltagelse. Billetsalget begynder den 22. januar, og reserverede billetter skal afhentes senest 12. februar. Billetter: 70/55 kr. – rabatkort sælges også.

BESTIL BILLETTER PÅ FØLGENDE LINK: http://www.dfi.dk/Filmhuset/Kurdiske Filmfestival i CinemateketCinemateket/Billetter-og-program/Serie.aspx?serieID=11518

Program:

Onsdag den 17/02 19:00
BREV TIL KONGEN + FORFILM om Kurdisk Film Analogi

MED BESØG AF INSTRUKTØR: HISHAM ZAMAN brev-kongen-1
I hvert land, i hver by findes der mennesker, som drømmer om et andet liv. ‘Brev til kongen’ har vundet den prestigefyldte hovedpris Filmdragen (Nordiske Filmpris) ved Göteborg Film Festival i 2014 og følger fem personer, der med forskellige mål og motivation ankommer til Oslo med bus efter at lave levet i en flygtningelejr. Det eneste, de fem har til fælles, er, at de alle har forladt deres hjemland og alt, de ejer – og ankommer til et land, som lover nye begyndelser. Et brev, som den 82-årige Mirza har skrevet til kongen af Norge, går som en rød tråd i filmen. ‘Brev til kongen’ afdækker efterhånden de fem personers fortid og nuværende situation – hvad enten den er præget af lykke, ydmygelse, kærlighed eller opfyldelsen af en længe næret drøm. ARR: Den 17. februar er der forfilm, Q&A med instruktøren og åbningsreception i Asta Bar.

NORGE 2014. DCP FARVE. 73 MIN. ENGELSKE UNDERTEKSTER. TILLADT OVER 15 ÅR. MED ALI BAG SALIMI, ZHEER DURHAN, NAZMI KIRIK.

_______________________________________________________________________________________________________________

Torsdag 18/02 16.30
LIFE ON THE BORDER
Diverse instruktører bestående af otte børn / Produceret af Bahman Ghobadi
3 (1)
I dokumentarfilmen er instruktørstolen overdraget til otte børn i flygtningelejre ved Kobane og Shingal. Deres byer, hjem og familier har været udsat for voldsomme ISIS-angreb, og de små kameraer, de får tildelt, giver dem et middel til at udtrykke deres smerte og lidelse. De otte bliver bemyndiget til at fortælle deres livshistorie til folk i verden. Efter nogle dages træning med flere kurdiske filmfotografer er de basale kundskaber på plads, og børnene favner på gribende vis muligheden for at formidle deres liv, drømme, desperation og sorger – vel at mærke uden mellemmænd. Instruktørerne – og hovedpersonerne – er Mahmod Ahmad, Ronahi Ezaddin, Sami Hossein, Delovan Kekha, Hazem Khodeideh, Diar Omar, Zohour Saeid og Basmeh Soleiman.

Irak og Syrien, 2015. 73 min. ENGELSKE UNDERTEKSTER. TILLADT OVER 15 ÅR.

_______________________________________________________________________________________________________________

Torsdag 18/02 18.30
THE BLUE VAN
Mavi Ring / intruktør: Ömer Leventoglu Blue van
‘The Blue Van’ er filmatiseringen af en bog, der i 2015 kom på listen over forbudte bøger i Tyrkiet på grund af sine politiske budskaber. Bogen er skrevet af Fuat Kav, og er en intens fortælling om politiske fanger i tyrkiske fængsler. Den kvindelige læge Pinar arbejder på statshospitalet Eskisehir, hvor hun får en særlig opgave fra hospitalets administration. En nat befinder den unge læge sig i en militærjeep på vej til et statsfængsel, hvorfra sultestrejkende politiske fanger skal overflyttes. Hvad hun oplever denne nat, kommer til at ændre hendes liv og de forestillinger, hun har skabt sig om livet og samfundet. The Blue Van har blandt andet vundet Juryens Særpris og prisen for Bedste Kvindelige Skuespiller ved Maroc Nador Film Festival og har også vundet Juryens særpris på Antalya International Film Festival i 2013.

TYRKIET 2013. FARVE. 87 MIN. ENGELSKE UNDERTEKSTER. TILLADT OVER 15 ÅR. MED EZGI ÇELIK, KEMAL ULUSOY, SEZGIN CENGIZ.

_______________________________________________________________________________________________________________

Torsdag 18/02 20:30
THE FALL FROM HEAVEN
Cennetten Kovulmak / Instruktør: Ferit Karahan fall from heaven
‘The Fall From Heaven’ er en gribende fortælling om, hvordan en 24-årig kvindes og en 8-årig piges veje krydses. Emine arbejder som elektroingeniør på en byggeplads i Istanbul, hvor størstedelen af arbejdskraften er illegale kurdiske arbejdere. Efter sin brors død i soldatertjeneste begynder hun at behandle de kurdiske arbejdere som fjender – herunder Kürsat, som i al hemmelighed er forelsket i hende. Da Kürsat mister livet i en arbejdsulykke får Emine modvilligt ansvaret for at sende liget tilbage til hans familie. Ayse er datter af en stor kurdisk familie, der bor i en landsby i provinsen Mus. Da en af hendes brødre bliver dræbt af gendarmer, slutter to af hendes søskende sig de kurdiske guerillaer i bjergene. Men Ayse nærer en stor beundring for Istanbul på grund af historier, hun har hørt af sin lærer, og ting, hun har set i fjernsynet. Emine og Ayse mødes på baggrund af en konflikt, ingen af dem har taget stilling til. Filmen har givet genlyd internationalt og har blandet andet vundet prisen for Bedste Film på Antalya International Film Festival i 2013.

TYRKIET 2013. DCP. 88 MIN. ENGELSKE UNDERTEKSTER. TILLADT OVER 15 ÅR. MED ROJIN TEKIN, EZGI ASAROGLU.

_______________________________________________________________________________________________________________

Fredag 19/02 17:00
I FLEW YOU STAYED
Ez firîyam tu mayî li cî / Instruktør: Mizgin Müzde Arslan i-flew-you-stayed-mujde-arslan
‘I Flew, You Stayed’ er en dokumentarisk fortælling om instruktørens egen søgen efter den far, hun aldrig har mødt, fordi han tilsluttede sig den kurdiske guerillabevægelse kort tid efter hendes fødsel. På rejsen fra Istanbul til Makhmour tænker Mizgin Müjde Arslan på, hvordan han var som far, hvad hans fortid gemmer på – og om han elskede hende. Hendes søgen efter svar tvinger hende til at konfrontere sine nærmeste familiemedlemmer i en splittet familie. Det afdækker historien handler om en mand, der af nogle er beskrevet som terrorist, af andre som guerilla. ‘I Flew, You Stayed’ tager publikum med på en sørgelig, konfliktfyldt odyssé set gennem en ung kvindes øjne. Dokumentaren har vundet adskillige priser, bl.a. Best Documentary of the Year Award på International Amed Film Festival i 2013.

TYRKIET 2012. 80 MIN. ENGELSKE UNDERTEKSTER. TILLADT OVER 15 ÅR.

_______________________________________________________________________________________________________________

Fredag 19/02 19:00
BAKÛR + INSTRUKTØRBESØG
North / Instruktør: Çayan Demirel & Ertuğrul Mavioğlu bakur
Originaltitlen ‘Bakûr’ refererer til det nordlige Kurdistan i Tyrkiet og er blandt andet instrueret af instruktøren Çayan Demirel, som blandt andet stod bag den prisbelønnede dokumentar ‘Prison no. 5’ (2009). Filmen tager udgangspunkt i den 37 år lange konflikt mellem Det Kurdiske Arbejderparti (PKK) og den tyrkiske regering. Dokumentaren er et objektivt forsøg på at få svar på spørgsmål som: Hvad er PKK’s opfattelse af staten, retfærdighed og myndighed? Hvordan er dens relation til folket? Hvordan udviklede den kurdiske bevægelse sig til en kamp for frihed bygget på kvindernes frihedsbevægelse? ‘North’ introducerer kvinder og mænd, som har valgt en væbnet modstand for at skabe en ny fremtid. Under Istanbul International Film Festival i 2015 skulle filmen have været vist, men ‘North’ myndighederne trak visningstilladelsen tilbage kort før visningen. I solidaritet trak flere internationale instruktører deres film ud af programmet.

TYRKIET 2015. DCP. 92 MIN. ENGELSKE UNDERTEKSTER. TILLADT OVER 15 ÅR.

_______________________________________________________________________________________________________________

Lørdag 20/02 14.30
PAKO
Instruktør: Walid Taher
pako
Følelsesladet historisk drama om tiden under Iran/Irak-krigen. Unge Pako er kurder og soldat i den irakiske hær. Hjemme venter hans elskede Hifi – nu mere ængsteligt end normalt, for de to skal giftes. Pako får særlig tilladelse til at tilbringe nogle dage hjemme og fejre sit bryllup, men da han bagefter vender tilbage til sin base, er de fleste kammeraterne døde eller sårede. Han beslutter sig for at komme væk fra slagmarken, deserterer og vender tilbage til sin landsby, blot for at opdage, at myndighederne har erklæret ham død. For at undgå anholdelse søger han tilflugt i husets kælder.

Irak 2015. 65 MIN. ENGELSKE UNDERTEKSTER. TILLADT OVER 15 ÅR.

_______________________________________________________________________________________________________________

Lørdag 20/02 16:30
SAKINE CANSIZ – MY WHOLE LIFE WAS A STRUGGLE
Sakine Cansiz – Jîyana min her ser bû / Instruktør: Dersim Zerevansakine C
Dokumentaren har fået navn efter Sakine Cansiz’ bog ‘My Whole Life Was a Struggle’, som sammenfatter forfatterens 55 år lange kamp i den kurdiske modstandsbevægelse. I dokumentaren kommer vi tæt på Sakine Cansiz’ liv og på, hvordan hendes standhaftige syn på kvindefrigørelse i et patriarkalsk samfund har berørt folk både nær og fjern. Sakine Cansiz blev dræbt i hjertet af den franske hovedstad Paris i januar 2013. De ansvarlige er stadig ikke blevet stillet til regnskab.

TYRKIET 2015. 95 MIN. ENGELSKE UNDERTEKSTER. TILLADT OVER 15 ÅR.

_______________________________________________________________________________________________________________

Lørdag 20/02 19:15
MEMORIES ON STONE
Bîranînên li Ser Kevirî / Instruktør: Shawkat Amin Korki memories on stone 1
‘Memories on Stone’ blev kåret som Bedste Film på Antalya International Film Festival 2015 og udvalgt til at repræsentere Irak i Oscar-kapløbet. Den fortæller tragikomisk om to barndomsvenner, Hussein og Alan, som beslutter sig for at instruere og producere en film om folkemordet på det kurdiske folk under Saddam Husseins Anfal-kampagne. Vennerne har valgt Roj Azad med den overdådige moustache til at spille den mandlige hovedrolle, men mangel på den kvindelige hovedrolle viser sig at blive en udfordring. Sinur, en lærerinde, ønsker inderligt at medvirke i filmen, men Sinurs onkel forbyder hende som ugift kvinde at spille med i filmen. Der er kun én ting at gøre!

IRAQ 2014. 97 MIN. ENGELSKE UNDERTEKSTER. TILLADT OVER 15 ÅR. MED HUSSEIN HASSAN, NAZMI KIRIK, SHIMA MOLAEI.

_______________________________________________________________________________________________________________

Lørdag 20/02 21:45
COME TO MY VOICE
Were Dengê Min / Instruktør: Huseyin Karabey come to my voice 3
På et snerigt bjerg i en kurdisk landsby i Tyrkiet bliver alle mænd arresteret, kollektivt mistænkt for at skjule våben. De vil først blive frigivet, når familierne udleverer deres våben. Familiefaderen Termo er en af de anholdte. Hans mor og datter ser kun én vej ud: At skaffe et våben, de kan ’købe’ deres kære Termo fri med! Billedskøn og musikalsk stærk fabel, der vandt hele tre priser på Istanbul International Film Festival.

TYRKIET 2014. 105 MIN. ENGELSKE UNDERTEKSTER

_______________________________________________________________________________________________________________

Søndag 21/02 15:00
MY WISH IS PEACE + FORFILM OG PANELDEBAT MED INSTRUKTØR
Dilegim Baris Olsun / Instruktør: Kivilcim Akay My Wish is peace
Rørende dokumentar, der tager udgangspunkt i livet for ti børn og tre mødre fra bl.a. Diyarbakir, Mardin og Nusaybin. Krigen, som har været i gang i årtier i det østlige Tyrkiet, gør børnene til ofre og efterlader deres mødre i tårer. Deres kurdiske identitet er blevet en fremmed for dem i deres eget land. De drømmer om at tale deres modersmål og lege på deres egne gader uden frygt.

TYRKIET 2015. HDcam. 43 MIN. ENGELSKE UNDERTEKSTER. TILLADT OVER 15 ÅR.
FORFILM: MY MOTHER WANTS PEACE AF INSTRUKTØR AZIZ CAPKURT

_______________________________________________________________________________________________________________

Søndag 21/02 19:00
MARDAN Dobbeltvisning
Instruktør: Batin Ghobadi Mardan 1Leila, en ung kurdisk kvinde fra Tyrkiet, kommer til Irak i søgen efter sin mand, Morad, som har været forsvundet i flere dage. Hun frygter, at der er sket en forbrydelse. Leila får hjælp af en kurdisk peshmerga (miliærmand), Mardan, der har levet med et traumatisk barndomsminde hele sit liv. I det grove bjergterræn i irakisk Kurdistan begynder Mardan at nære følelser for Leila. Samtidig døjer både han og kirkegårdsarbejderen Karzan med skyldfølelse. Floden gemmer på en historie, og de to mænd forsøger desperat at skjule deres fortids hemmeligheder. Men måske har Mardan stadig en chance for genoprejsning?

TYRKIET 2014. DCP. 115 MIN. ENGELSKE UNDERTEKSTER. TILLADT OVER 15 ÅR. MED HOSSEIN HASAN, HELLY LUV, FEYYAZ DUMAN.


TRAILERE TIL ALLE FILM OG DOKUMENTARER

BREV TIL KONGEN

LIFE ON THE BORDER

THE BLUE VAN

MARDAN

MY WISH IS PEACE

COME TO MY VOICE

MEMORIES ON STONE

SAKINE CANSIZ – MY WHOLE LIFE WAS A STRUGGLE

BAKÛR

I FLEW YOU STAYED

THE FALL FROM HEAVEN

PAKO

Kilde: Teksten er indhentet fra www.fokus-a.dk

KURDISK KULTUR NYHEDER