Kurdisk millionær på den græske ø Lesbos

Kurdisk millionær på den græske ø Lesbos

Den kurdiskfødte Hamdi Ulukaya har for nyligt besøgt den græske ø, Lesbos, hvor tusinder af flygtninge strømmer til. I et interview med den amerikanske nyhedsstation Here & Now, fortæller Ulukaya om de forhold han så på øen.

Ulukaya fortæller, at han så desperate forhold. ”Man formoder der vil være telte, hjem, mad, eller i det mindste en kop suppe … intet af det.” Derfor har han startet projektet ”Tent” for at hjælpe. Han ønsker at andre direktører skal følge trop og ansætte flygtninge. Noget som Ulukaya har gjort i flere år og han har nu ansat over 600 flygtninge.
Ulukaya har ansat 600 flygtninge i sit yoghurt-imperium Chobani og har i den forbindelse besøgt Lesbos, øens flygtninge, hovedsagligt fra Syrien strømmer til for at komme til Europa gennem Tyrkiet.

Han svarer på spørgsmålet om forholdene på øen Lesbos var så slemme, som han troede de ville være?

”Det var værre end jeg havde troet det ville være, simpelthen fordi jeg tænkte, at det var Grækenland, det er Europa. Flygtningene har forladt dårlige forhold og er endelig nået til øen, hvor de havde troet forholdene ville være bedre. Jeg taler ikke om de emotionelle forhold, men i det mindste de humanitære. Jeg var meget skuffet.”

Hvad så du på Lesbos?

”Det er øen nærmest Tyrkiet. Når flygtningene når dertil er de forfærdede, for de fleste af dem drejer rejsen dertil om liv eller død. Man formoder der vil være telte, hjem, mad, eller i det mindste en kop suppe … intet af det er der. Der er få nødhjælpere på jorden, som gør deres bedste, men de er selvfølgelig meget begrænsede. De er efterladt alene.”

Er flygtningekrisen personlig for dig?

”Det er den. Du ved, jeg er kurdisk. Jeg kender problematikken meget godt og disse mennesker er mig velkendt, deres ansigter er mig meget, meget velkendte. Det er hjerteskærende.”

“Jeg kommer fra en meget simpel familie … Jeg boede et sted, hvor penge ikke havde en stor betydning. Der var ikke butikker, hvor du kunne købe hvad som helst. Så gennem mit liv, har jeg altid haft brug for en grund for at gøre, som jeg gør.”

Om at ansætte flygtninge i yoghurt-imperiet siger Chobani:

”To år efter jeg havde startet min virksomhed op i New York, hørte jeg om et flygtninge center i den lille by Utica, som jeg har boet i. Jeg besøgte centeret og sagde: ”Hvad hvis jeg ansætter dem i min virksomhed? ” Normalt går de selv rundt og banker på hos forskellige virksomheder for at blive ansat. En ansat sagde til mig: ”Er du klar over at der er en sprogbarrierer?” Og ja, det var jeg klar over! Da jeg kom til landet, kunne jeg ikke et ord engelsk.”

Ulukaya slutter af med at sige: ”Lad os se på flygtninge som en mulighed for samfundet og ikke som en byrde.”

Kilde: Hereandnow.wbur.org

Indland NYHEDER