Kurdisk sanger sidder fortsat fængslet i Tyrkiet

Den tyrkiske højesteret har torsdag omstødt dommen mod den 49-årige kurdiske sangerinde Saide Inac, bedre kendt under kunstnernavnet, Hozan Canê. Canê er anklaget for terror, hun fik en dom på seks år og tre måneder i november 2018. Denne dom er nu omstødt grundet manglende beviser.

Cane, der fik asyl i Tyskland i 1990’erne, er dobbelt statsborger (tysk-tyrkisk). Hendes arrestation har vakt stor bekymring hos flere  politikere i Tyskland. Fra tysk side har man arbejdet på få sangerinden løsladt. 

Tyrkisk politi arresterede hende i Edirne-provinsen den 23. juni 2018. Her blev hun mødt med anklager om at være medlem af PKK, Kurdistans Arbejderparti. Man begrundede anklagerne med, at hendes sange, aktiviteter og billeder på sociale medier var ulovlige. 

Hun gæstede Tyrkiet for at synge til arrangementer i forbindelse med det tyrkiske præsidentvalg for HDP i 2018.

Ifølge et Instagram opslag fra en nevø til Cane, Agit Keser, blev alle beviserne i anklageskriftet mod Cane vurderet utilstrækkelige jf. Tyrkiets højesteret, hvorfor dommen blev omstødt. 

Den nye afhøring forventes at påbegynde den 6. august 2020.

”Dette betyder, at hun kun kan anklages for terrorpropaganda,” siger Agit Keser. Den maksimale fængselsdom for terrorpropaganda er to og et halvt år. Da hun har været varetægtsfængslet i to år, bør hun jf. loven løslades øjeblikkeligt”, siger han. 

Keser siger, at omstødelsen af dommen sandsynligvis er resultatet af, at den tyske regering har lagt et pres på Tyrkiet. 

Gönül Örs, Canes datter, blev ligeledes arresteret den 10. september 2019 i forbindelse med, at hun besøgte sin mor i fængslet.

Derudover er adskillige andre tyske borgere tilbageholdt og sidder i tyrkiske fængsler. Her har de siddet siden 2016 i kølvandet på det mislykkede militærkup, hvor Erdogan med hård hånd har forsøgt at nedbryde oppositionen, særligt kurderne.

Den tyske vicepræsident, Frank Schwabe, fra SPD (Socialdemokraterne), har kæmpet en ihærdig kamp for løsladelsen af Canê og hendes datter. Schwabe skriver på Twitter, at der stadig er håb for at Canê og hendes datter, de vil blive løsladt inden for kort tid.

NYHEDER