Medicinsk revolution af svensk-kurdisk læge

Medicinsk revolution af svensk-kurdisk læge

Dr. Azad Necar siger til sin kollega ”Jeg vil lave et  kunstigt hjerte” hans kollega griner og siger at ”dette er umuligt, det kan du ikke”. Efter Necar fortæller det samme til sin mor derhjemme, siger moren med, ”Kun gud kan gøre dette, ikke tjenere.”

De to dialoger fandt sted for ca. 18 år siden. Dr. Azad Necar har i dag nået den sidste fase af et kunstigt hjertefremstilling. Hans kollega som sagde, at det var umuligt, har fortrudt sine ord og følger nøje med i Necars medicinske revolution.  

Skandinavisk hjerte

I laboratoriet på øverste etage i det skandinaviske Real Heart-selskab i Västerås. Azad Necar og hans venner har travlt med at gøre det kunstige hjerte færdigt. Volumenet af dette kunstige hjerte, han har arbejdet med i 18 år, er lige så stort som hjertet af et voksent menneske.

Dr. Azad Necar siger, at der er brugt millioner af euro til dette projekt, som han har brugt de sidste 18 år på. Den kurdiske læge fortæller, at ved færdiggørelsen af projektet kommer hjertet rundt i hele verden. Efterspørgslen fra forskellige lande er allerede kæmpe stor. Den svenske regering har aftalt at eje og finansiere projektet.

Kongen og den svenske premierminister har også flere gange inviteret den kurdiske doktor til middag på grund af hans succes. 

Fra Zaho til Vasteras’a

Dr. Azad Necar blev født i Zaho, Duhok. Han var ung, da han blev adgangsforment til Bagdad af Saddam-regimet. Den kurdiske læges far, var en velkendt advokat i Mosul og deltog i Kurdistan-revolutionen, ledet af Mele Mustafa Barzani.

“Vi måtte tale arabisk da vi forlod vores hus i Bagdad, men vi fik dog så heller ikke lov til at tale andre sprog end kurdisk når vi var hjemme,” siger Necar i et interview.

Indland NYHEDER Udland