Merve Tahiroğlu: Erdoğan kører Tyrkiet som en énmandsforestilling

Merve Tahiroğlu: Erdoğan kører Tyrkiet som en énmandsforestilling

Gennem de seneste måneder har den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdoğan vokset sig mere autokratisk end nogensinde og har kørt landet som en enmandsforestilling, udtaler Merve Tahiroğlu, den tyrkiske direktør for det Washington-baserede NGO-projekt Mellemøstens Demokrati (POMED), i en podcast med nyhedsmediet Ahval.

Mens Erdoğans vælgere bevæger sig længere og længere væk fra ham,” siger Tahiroğlu til Ahvals chefredaktør Yavuz Baydar, “så griber han mere og mere ind i magten, foretager ensidige træk og bruger indenlandske kontroverser for at forsøge at fastholde sin egen opbakning. ”

Ifølge Tahiroğlu rammer erklæringen fra tyrkiske eks-flådeadmiraler vedrørende Montreux-konventionen ind i kernen af tyrkisk politik. ”Den måde, hvorpå Erdoğan trak Tyrkiet ud af Istanbul-konventionen om kvinders rettigheder, rejste spørgsmålet om, hvad han ellers kunne finde på med hensyn til Tyrkiets internationale forpligtelser.”

I alt 103 pensionerede admiraler fra den tyrkiske flåde offentliggjorde en erklæring i starten af april, der fordømte det herskende retfærdigheds- og udviklingsparti (AKP) for at have åbnet for drøftelse af Montreux-konventionen og for islamisering af hæren gennem en aktiv service-admirals besøg hos lederen af ​​en ekstrem religiøs sekt.

”Det skaber bekymring, at Montreux-konventionen åbnes for diskussion inden for rammerne af både den planlagte Istanbul-kanal, og hvem der har myndighed til at annullere internationale traktater,” sagde admiralerne i deres erklæring.

”Det skyldes en sammenhobning af stadigt flere tilfælde, der især er set gennem de seneste måneder, hvor der er blev udnævnt en ny rektor til Boğaziçi-universitetet ved et præsidentdekret, som mange mennesker ser som et fjendtligt overtagelsesforsøg af en meget vigtig akademisk institution, hvor Erdogan har trukket Tyrkiet ud af Istanbul-konventionen, og har forsøgt at lukke det næststørste oppositionsparti i parlamentet, og så videre, ”sagde Tahiroğlu.

Dette sker i en periode, hvor Erdoğans popularitet er på sit laveste, og hvor han står over for en popularitetskrise, især på grund af landets økonomi, siger hun.

På trods af nogle af de seneste meningsmålinger, der stadig viser offentlig støtte til Erdoğan, mener Tahiroğlu, at en langsigtet tilgang er nødvendig for at forstå tendenserne, fordi Erdoğan er en mester i at bruge kriser, konflikter eller krige for at øge støtten til ham på kort sigt.

”Tyrkiet er ikke et statisk land, og jeg håber personligt, at en tyrkisk opposition en dag vil være i stand til at reagere på Erdoğans tricks og ikke lade ham løbe af med dem,” sagde hun.

Kilde:

Erdoğan running Turkey as one-man show – Merve Tahiroğlu. Ahval, 10/4 2021

Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER