Midtanatolske kurdere i Europa- den livslange rejse og rødderne

Midt i en hektisk kommunal valgkamp nåede jeg i lørdags at deltage i generalforsamlingen for Platformen for Midtanatolske Kurdere i Europa, PKAN-E på vegne af Enhedslisten Kurdistan Solidaritetsgruppe.

Af Ibrahim Benli

Mindst halvdelen af ca. 40.000 kurdere bosiddende i Danmark udgøres af midtanatolske kurdere. Disse kurdere har til forskel fra andre kurdere i Tyrkiet bosat sig i Midtanatolien, som dækker en række tyrkiske byer i central Tyrkiet såsom Ankara, Konya, Yozgat, Amasya, Kirsehir, Sinop og med flere.

Det der er særligt for midtanatolske kurdere er nemlig deres historie, hvor de cirka 300-500 år siden migrerede hen til tyrkiske byer fra kurdiske områder. Der er delte meninger om, hvornår migrationen overhovedet præcist fandt sted, ligesom der er delte meninger om, hvorvidt systematiske forfølgelser var årsagen til denne migration. Dette skyldes, at der fortsat ikke er fuld adgang til tyrkisk statsarkivet for at undersøge sagen nærmere. Til trods for de mange århundredes systematiske assimilationspolitik siden Osmaniske Rige lykkedes det dog midtanatolske kurdere bibeholde sproget, kulturen og traditionerne.

Jeg har ved generalforsamlingen holdt en tale, hvor jeg viderebragte solidaritetshilsner fra Enhedslisten Kurdistan Solidaritetsgruppe. Desuden har jeg understreget, at omkring 600.000 midtanatolske kurdere, bosiddende i Europa bør organisere sig stærkere under PKAN-E’s paraply. Under forsamlingen har jeg endvidere opfordret til, at en minoritetsgruppe med denne størrelse bør blande sig mere i den offentlige debat med deres egne stemme i det samfund, de lever i.

Jeg takker PKAN-E endnu en gang for invitationen, og jeg håber, at PKAN-E kan bane vejen for en sund integration, hvor midtanatolske kurdere tager mere aktivt del i det samfund, de lever i rundt omkring i Europa på alle planer.

Kort om midtanatolske kurdere

Kurderne er blevet delt op i fire dele, nemlig Tyrkiet, Iran, Irak og Syrien. Denne splittelse har med tiden medført forskellige dialekter og traditioner. I Tyrkiet regnes der med, at der er omkring 25 millioner kurdere i alt, hvoraf midtanatolske kurdere udgør 2 milioner. 600.000 af de to millioner lever i dag i Europa.

Kurdere i Midtanatolien taler i overvejende grad dialekten kurmanci med deres specifikke accent alt efter hvilken klan, de oprindeligt hører til. Derudover lever der rigtige mange kurdere i Midtanatolien, der taler dialekten Şêxbizinî, som menes at have rødder i næststørste dialekt blandt kurdere nemlig sorani. Disse kurdere har bosat sig primært i provinsen Haymana tæt på Ankara.

*Forfatterens synspunkter repræsenterer ikke nødvendigvis redaktionens holdninger til emnet.

INFO: Ibrahim Benli er folketingskandidat for Enhedslisten og medlem af Enhedslisten Kurdistan Solidaritetsgruppe. 

DEBAT NYHEDER