Over 4.400 ISIS-tilknyttedemennesker forlod Rojava-lejre i 2023

Over 4.400 ISIS-tilknyttedemennesker forlod Rojava-lejre i 2023

Af Karwan Faidhi

Mere end 4.400 mennesker med tilknytning til Islamisk Stat (ISIS) har forlod lejre i det nordøstlige Syrien og er vendt tilbage til deres hjem siden begyndelsen af dette år, udtalteden globale koalition mod Islamisk Stat d. 9. december og roste de kurdiske myndigheder for deres arbejde med spørgsmålet.

“I 2023, takket være den vedvarende støtte fra Combined Joint Task Force Operation InherentResolves lokale partnere, de syriske demokratiske styrker og den autonome administration i Nord- og Østsyrien, er mere end 4.400 mennesker blevet returneret til deres lokalsamfund og oprindelseslande fra disse lejre, hvilket hjælper med at lette byrden med at yde humanitær bistand og reducere risikoen for Daeshs [ISIS] udnyttelse af denne sårbare befolkning, ” lød en erklæring fra den amerikansk ledede koalition. 

Al-Hol-lejren, der ligger i Hasaka-provinsen, er blevet stemplet som en yngleplads for ISIS, og myndighederne beskriver det vidtstrakte anlæg som en “tikkende bombe.” De fleste mennesker, der har været forbundet med Islamisk Stat har befundet sig i denne lejr. 

“Omkring 47.000 personer fra mere end 60 lande befinder sig fortsat i lejre for fordrevne.60% af dem er børn, heraf næsten 5.000 under fem år. Hjemsendelse er den eneste varige løsning,” tilføjede koalitionen. 

Det amerikanske udenrigsministeriums talsmand Matthew Miller fortalte på et møde dagen før, at 96 mennesker var blevetrepatrieret fra al-Hol-lejren af Kirgisistan. Det er den fjerde gruppe kirgisiske statsborgere, der vender tilbage til deres land i år.

“I alt har Den Kirgisiske Republik repatrieret 333 af sine statsborgere i år, en ikke ubetydelig del af de næsten 5,000 personer, der vendte tilbage til deres oprindelseslande i 2023,” sagde Miller.

Det kurdiskledede syriske SDF, der kontrollerer det nordøstlige Syrien, kæmpede broderparten af kampen mod ISIS og arresterede tusindvis af terrorgruppens krigere sammen med deres koner og børn, da de knuste ISIS territorialt og indtog gruppens sidste højborg i 2019. 

Kurdiske myndigheder har gentagne gange opfordret det internationale samfund til at repatriere deres statsborgere fra lejrene, men deres opfordringer er stort set forblevet ubesvarede, da de fleste lande ikke er villige til at bringe deres statsborgere tilbage på grund af sikkerhedsproblemer.

Irak har repatrieret i alt 1.559 familier, der tæller 6.987 personer, fra Syrien og bragt dem til al-Jadaa-lejren nær Mosul, ifølge dokumentation fra lejren, som Rudaw English har set.

Kilde:

Karwan Faidhi, 2023: Over 4,400 ISIS-linked people left Rojava camps in 2023: Coalition. RudawDec. 9, 2023. https://www.rudaw.net/english/middleeast/syria/091220231

Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER Udland