Riham Hico: De ønsker at afbryde forbindelsen mellem Shengal og Rojava

Riham Hico: De ønsker at afbryde forbindelsen mellem Shengal og Rojava

I et interview med nyhedsmediet ANF fortæller Riham Hico fra Ezidî Kvinders Frihedsbevægelse (TAJE) om den aktuelle situation i Shengal.

Den 9. oktober 2020 indgik Tyrkiet, Irak og KDP en aftale vedørende Shengal. Hvad er formålet med aftalen?

Formålet med aftalen er at ødelægge selvstyret i Shengal. De ønsker at fjerne ezidierne fra området. De ser, at selvstyret arbejder for international anerkendelse af folkedrabet på ezidierne. Hvis verden anerkender folkedrabet, vil de, der hjalp IS blive retsforfulgt. Derfor har de indgået sådan en aftale.

Er opførelsen af ​​muren mellem Shengal og Rojava en del af denne aftale?

De har i lang tid forsøgt at bygge en mur mellem Rojava og Shengal. Deres mål er at rive de to regioner fra hinanden og udsætte dem for en embargo.

Hvorfor vil de afbryde forbindelsen mellem Shengal og Rojava?

Det er vigtigt at understrege, at Shengal altid har været tæt forbundet med Rojava. Der er et åndeligt bånd mellem Shengal og Rojava. Det så vi i 2014 i forbindelse med IS’ angreb på Shengal. De første, der hjalp ezidierne var styrkerne fra Rojava. Krigsplanerne, der er rettet mod Rojava er også rettet mod Shengal. 

En del af ezidier bor i lejre i Rojava og i Sydkurdistan. Hvad gør I for deres tilbagevenden til Shengal?

Der er få ezidier tilbage i flygtningelejrene i Rojava. De fleste af dem, der stadig er der, bor i huse, og deres situation er generelt god. I det sydlige Kurdistan er antallet større. De fleste af dem er i fare. KDP forsøger på forskellige måder at forhindre disse mennesker i at vende tilbage til Shengal. I samarbejde med efterretningstjenesterne forsøger de at bringe dem til Europa. Vi har gentagne gange krævet, at de må vende tilbage til Shengal. Vi gør alt, hvad vi kan for at hjælpe dem med at finde tilbage. Men KDP forhindrer ezidierne i at vende tilbage. De siger: “Vend ikke tilbage til Shengal, det er ikke et sikkert sted, den tyrkiske stat angriber hver dag.”

NYHEDER PORTRÆT