Shingal, for fire år siden

Shingal, for fire år siden

Det brutale angreb mod ezidierne den 3. august 2014, er den mest voldelige i historien. Over 500.000 ezidier er blevet fordrevet og op mod 7000 mænd, kvinder og børn er blevet dræbt eller kidnappet under angrebet i Shingal.

Siden 1930 har ezidier været forfulgt, truet, chikaneret og fysisk angrebet hvert år i Irak.

Shingal er et omstridt område mellem Baghdad og KRG (Kurdistan Regional Government). Den irakiske hær var ikke tilladt adgang i området før angrebet i august 2014. Den KDP-kontrolleret forsvarsstyrke tog ansvaret for at forsvare Shingal.

IS-angrebene begyndte om natten. KDP-peshmergaerne flygtede selv før civile. Mange ezidier vågnede op og opdagede, at deres forsvarsstyrker havde forladt dem, hvilket betød, at de bogstaveligtalt var løbet for deres liv inden for et par minutter med deres tøj på ryggen. Dette er blevet bekræftet af hundredvis af ezidier.

Efter peshmergaerne forlod landsbyerne og byen Shingal på den sydlige side af bjerget Shingal den 3. august, flygtede ezidierne til den nordlige side af bjerget og videre til grænsen til Syrien.

Ezidier sværger på, at de aldrig igen kan stole på kurdiske KDP-peshmerga-styrker. Selvom det kan være en over-generalisering af alle peshmerga-styrkerne, der nu kæmper mod IS, er den brudte tillid uoprettelig.

Alle ezidier insisterer på, at det kun var PKK- og YPG-guerillaer, der åbnede vejen for deres flugt fra Shingal-bjerget til den syriske grænse og videre til Zakho, hvor PKK gav dem mad og førte dem over bjerget til Tyrkiet.

Selvom de ”heldige” familier ikke havde medlemmer dræbt af IS, er deres liv også ødelagt. Byerne og landsbyerne i Shingal er tømt for ezidier. IS har plyndret alle hjem for værdiggenstande, ødelagt mange huse, flyttede ind i andre, og overtaget ezidi-virksomheder.

Selvom ezidier har lidt tidligere massakrer, er det første gang, at hele befolkningen har forladt fædrelandet. Ezidier har forladt alt bag sig. De har nu ingen huse, jobs, biler, forretninger, naboer, penge, guld, computere, ejendom eller skole.

Kilde: Firatnews.com

Indland NYHEDER Udland