Syriens Assad og den kuwaitiske kronprins underskriver samarbejdsaftaler i Kina

Syriens Assad og den kuwaitiske kronprins underskriver samarbejdsaftaler i Kina

Syriens præsident Bashar al-Assad deltog i et bilateralt topmøde med Kinas præsident Xi Jinping i den østlige by Hangzhou, rapporterede SANA, Syriens officielle nyhedskanal.

En medarbejder i Kinas udenrigsministerium arrangerer det kinesiske flag før et officielt besøg i Beijing.

Af Adam Lucente, al-Monitor

Præsidenterne for Syrien og Kuwait har begge underskrevet aftaler med Kina i slutningen af september. Det er endnu et eksempel på mellemøstlige staters ønske om at styrke båndene til Folkerepublikken.

Den syriske præsident Bashar al-Assad modtog en overdådig velkomst på den røde løber og ankom torsdag d. 21. september til Kina på sit første besøg siden 2004, før begyndelsen af den syriske borgerkrig, der internationalt isolerede landets leder. Fredag deltog Assad i et bilateralt topmøde med Kinas præsident Xi Jinping i den østlige by Hangzhou, rapporterede SANA, Syriens officielle nyhedsmedie.

Assad og Xi annoncerede et strategisk partnerskab under mødet og underskrev også samarbejdsaftaler om Kinas ’Belt and Road’ Initiativ ud over teknologi og økonomi, rapporterede Kinas officielle nyhedsmedie, Xinhua.

Xinhua-rapporten nævnte også kinesisk støtte til genopbygning i Syrien og forbedring af Syriens forhold til arabiske lande samt stigende syrisk landbrugsimport.

Kuwaits kronprins, Mishal Al-Ahmad, mødtes dagen efter med Xi i Hangzhou. Han var i byen for at deltage i åbningsceremonien for de asiatiske lege, ifølge Xinhua.

De to drøftede bilaterale forbindelser på deres møde. Det officielle Kuwait News Agency rapporterede, at Kuwait og Kina også underskrev forskellige samarbejdsaftaler om vedvarende energi, Kuwaits Mubarak Al Kabeer havn, boliger, handel og vandbehandling.

Kronprinsen havde same dag et “meget produktivt” møde med Huawei-ledere, hvor han opfordrede den kinesiske teknologigigant til fortsat at levere informationsteknologitjenester til Kuwait, ifølge Kuwait News Agency.

Hvorfor det betyder noget: Assads og kronprins Mishals besøg er blot det seneste eksempel på Kinas voksende indflydelse i Mellemøsten. I marts formidlede Kina aftalen om genoptagelse af forbindelserne mellem Saudi-Arabien og Iran. I august tilbød BRIKS-alliancen medlemskab til Saudi-Arabien, Iran, De Forenede Arabiske Emirater og Egypten.

Kina er også fortsat den førende importør af saudisk og iransk olie og inviterede i sidste måned de to mellemøstlige lande til at slutte sig til BRIKS-gruppen af store vækstøkonomier.

Assad søger specifikt kinesisk støtte til genopbygning af sit krigshærgede land. Borgerkrigen er faldet til ro i de seneste år, og Assads regering kontrollerer igen det meste af det syriske territorium. Genopbygningen af Syrien, som til dels er blevet bremset af vestlige sanktioner, vil sandsynligvis koste et tocifret milliardbeløb. Damaskus sluttede sig til Kinas ’Belt and Road’ Initiativ for at opbygge global infrastruktur i begyndelsen af 2022.

Assad er også blevet styrket af Syriens delvise rehabilitering på den internationale scene. I maj sluttede Syrien sig igen til Den Arabiske Liga, som havde smidt landet ud af ligaen i begyndelsen af borgerkrigen.

Kuwait, der længe har været neutral i mellemøstlig politik, har også vist et ønske om at styrke båndene til Kina. I maj blev Kuwait og De Forenede Arabiske Emirater dialogpartnere for den Kina-ledede Shanghai Cooperation Organization.

Yderligere oplysninger: Torsdag d. 21. september åbnede den sjette udstilling for kinesisk-arabiske stater i den nordlige by Yinchuan. Saudi-Arabien sendte ligesom en række andre stater en delegation til begivenheden. Udstillingen fokuserer på ’Belt and Road’ Initiativet og forbedringer af forholdet mellem Kina og de arabiske lande, fortalte Mao Ning, en talskvinde for det kinesiske udenrigsministerium, journalister dagen efter.

Kinas voksende bånd til Mellemøsten fortsætter på trods af Beijings undertrykkelse af muslimske uygurer. Kina er blevet bredt fordømt for sin masseinternering af uygurer under dække af at bekæmpe terrorisme. Med Tyrkiet som en bemærkelsesværdig undtagelse har mellemøstlige stater stort set været tavse om spørgsmålet.


Kilde:

Adam Lucente, 2023: Syria’s Assad and Kuwaiti crown prince in China signing cooperation deals. Al-monitor, 22. September 2023.  https://www.al-monitor.com/originals/2023/09/syrias-assad-and-kuwaiti-crown-prince-china-signing-cooperation-deals#ixzz8EJ44WPUL

Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER Udland