Terrorister i Rojava, helte i Ukraine

Terrorister i Rojava, helte i Ukraine

De britiske frivillige Dan Burke og Sam Newey døde i Ukraine og blev behørigt rost for deres uselviske indsats mod Rusland. Tidligere blev de retsforfulgt i England for deres forbindelser til Rojava.

To britiske frivillige døde for nylig i Ukraine og blev behørigt rost i Storbritannien for deres uselviske indsats mod den russiske angrebskrig. Men drabene på Dan Burke og Sam Newey understreger også den britiske regerings meget anderledes holdning til konflikten i Rojava og den politiske forfølgelse af internationalister, der støtter kampen mod Islamisk Stat og de tyrkiske besættelsesstyrker i det nordlige Syrien.

Før de tog til Ukraine, var begge mænd blevet fanget i en bølge af undertrykkelse rettet mod britiske statsborgere med forbindelser til Rojava og eksplicit til YPG (People’s Defence Units). Dan Burke tilbragte syv måneder i varetægt på terroranklager – det vil sige for at kæmpe mod Islamisk Stat – før sagen pludselig blev droppet. Sam Newey, dengang blot 19 år gammel, blev sigtet, selv om han ikke havde til hensigt at rejse til Syrien. Ifølge folk, der kendte ham, spillede denne undertrykkelse en rolle i hans beslutning om at slutte sig til forsvaret af Ukraine.

Den juridiske enhed under det britiske Kurdistan Solidaritets Netværk (KSN) påpeger, at Dan Burke og Sam Newey var villige til at risikere deres liv for at forsvare værdier, som den britiske regering angiveligt deler. Og alligevel, siger KSN, “blev begge mænd udsat for overdreven chikane og angreb fra den britiske regering og sikkerhedstjenester på grund af deres forbindelser til den kurdiske bevægelse i Syrien, som fører en legitim kamp mod besættelse og etnisk udrensning i regionen”.

Dan Burke var tidligere medlem af et eliteregiment i den britiske hær og tog til Rojava i 2017, efter at 22 mennesker blev dræbt af i en islamistisk selvmordsbombe i Manchester Arena. Der mødte han Sam Neweys bror Dan og kæmpede mod Islamisk Stat med støtte fra Royal Air Force luftangreb. Han leverede angiveligt også efterretninger til den britiske efterretningstjeneste om, hvordan man bekæmper Islamisk Stat. I marts 2019 kunne Syriens Demokratiske Styrker (SDF), hvis rygrad er YPG/YPJ, erklære territorial sejr over ISIS. Burke, der allerede var vendt tilbage til Europa, kunne have forventet en helts velkomst – eller i det mindste at blive efterladt alene. I stedet blev han angrebet af britisk retfærdighed.

Baggrunden for kriminaliseringen af internationalister, der kæmper i Rojava, var, at Tyrkiet selv intervenerede og besatte store områder i det nordlige Syrien efter nedkæmpelsen af ISIS-kalifatet. Som følge heraf stod de internationale frivillige i regionen over for NATO’s næststørste hær. Mens Storbritannien længe havde kriminaliseret den kurdiske bevægelse som helhed og rynket på næsen ad britiske frivilliges ture til Rojava, opmuntrede denne ændring til retsforfølgelsen af internationalister. Den daværende indenrigsminister Sajid Javid annoncerede aldrig implementerede planer om automatisk at behandle rejser til Rojava som en strafbar handling og gav internationalister et ultimatum på en måned om at forlade regionen.

Dan Burke og Sam Newey var blandt et halvt dusin britiske frivillige, der stod over for terroranklager, da den britiske Crown Prosecution Service forsøgte en række retsforfølgelsesstrategier, der i sidste ende mislykkedes. Da Dan Newey vendte tilbage til Rojava for at slutte sig til kampen mod den tyrkiske besættelsesmagt og ISIS, blev hans bror og far arresteret og anklaget for finansiering af terrorisme, fordi de havde sendt ham 150 pund. Dan Burke blev arresteret, anklaget for at hjælpe Dan Newey med at rejse og for selv at ville vende tilbage til Syrien. Sagen blev til sidst droppet, og Burke blev løsladt efter syv måneders varetægtsfængsling. Sam Newey og hans far var løsladt på kaution igennem flere måneder, mistede deres job og stod over for politirazziaer hjemme og på universitetet, razziaer, som Sams far, Paul Newey, beskrev som et “mareridt”.

Ingen britisk statsborger er endnu blevet dømt for medlemskab af YPG/YPJ. Den systematiske forfølgelse tjener tydeligvis til at formilde Erdogan-regimet. I mellemtiden står den kurdiske bevægelse fortsat over for etnisk udrensning i kløerne på NATO’s næststørste hær, og dens repræsentanter argumenterer for en diplomatisk “tredje vej” mellem de krigsførende magter. En række internationalister, der kæmpede i Rojava, er imidlertid rejst privat til Ukraine for at forsvare landet – herunder Burke og Newey-brødrene. De britiske myndigheders forfølgelse af dem bidrog til denne beslutning.

Sam Newey døde ved frontlinjen i Ukraine den 31. august. Dan Burkes død den 11. august er fortsat genstand for en politiefterforskning, hvor en anden international frivillig betragtes som den hovedmistænkte. I sin erklæring om dødsfaldene siger KSN’s juridiske afdeling: “Begge mænd vil nu blive husket som helte, der mistede livet i forsvaret af Ukraine. Men begge blev også udsat for statslig chikane og forfølgelse, der forhindrede dem i at leve normale liv i Storbritannien. Storbritanniens hykleriske støtte til Tyrkiets krig mod kurderne er en hån mod den britiske regerings påstand om at forsvare demokrati, selvbestemmelse og grundlæggende rettigheder i Ukraine.”

Kilde:

Anonymous, 2023: Terrorists in Rojava, heroes in Ukraine. ANF, 30. Sep. 2023.

Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER