Til den danske offentlighed

Af Fey Kurd

Det fængslede kvindelige parlamentsmedlem for det venstreorienterede HDP i Tyrkiet, Leyla Güven, indledte den 7. november 2018 en sultestrejke på ubestemt tid. I skrivende stund er der gået præcis 61 dage siden hun indledte sultestrejken og hendes helbredsmæssige tilstand forværres dagligt. Som “Fey-Kurd” er vi uforstående over for tavsheden hos danske medier og med denne pressemeddelelse opfordrer vi endnu en gang til opmærksomhed på denne sag.

I den d.26.12 var der retssag mod Leyla Güven i den kurdiske by Diyarbakir, hvor Leyla aktuelt er fængslet. Retsmødet er blevet overværet af over 200 mennesker, heriblandt dansk politiker Lars Aslan Rasmussen og Leyla Güvens bror Cavit Güven som ellers er bosiddende i Danmark. Retsmødet varede 2 minutter, hvor dommeren har valgt at udskyde retsmødet til d.25. januar 2019 samt har afvist Leyla Güvens advokaters anmodning om løsladelse af Leyla Güven idet hun fortsat er folkevalgt i Tyrkiet.

En række danske politikere og fremtrædende personligheder har for ca. 31 dage siden erklæret en støtteerklæring til Leyla Güven.

Med erklæringen opfordrer de underskrevne alle demokratiske kræfter til at agere ansvarligt og kræve af det tyrkiske regime, at det imødekommer Leylas overordnede krav om en fair rettergang for de politiske fanger i Tyrkiet.

Ydermere er tavsheden i den international- og danske presse bekymrende, da det danske samfund bør tage klart afstand fra forfølgelsen af kurdere.

Den tyrkiske stats udemokratiske handlinger mod kurdere og minoritetsgruppe i landet kalder på en dansk protest.

Det bør forventes at den danske regering, danske fagforeninger samt faglige foreninger bør i solidaritet med deres kolleger – journalister, læger og akademikere i Tyrkiet – aktivt protestere mod Erdogans udemokratiske handlinger, såsom fængslinger, domme og forfølgelser.

Forfatteren er selv ansvarlige for sine holdninger som ikke nødvendigvis repræsentere redaktionens  synspunkter.

DEBAT NYHEDER