Tyrkisk regering hindrer og konfiskerer humanitær hjælp til jordskælvsofre

Tyrkisk regering hindrer og konfiskerer humanitær hjælp til jordskælvsofre

HDP opfordrer det internationale samfund til nøje at følge regeringens ødelæggelse af netværkene af social solidaritet og humanitær bistand,  som ofrene netop nu har størst behov for

HDP’s medtalspersoner for udenrigsanliggender, Feleknas Uca og Hişyar Özsoy, har udsendt en erklæring, der rapporterer om den tyrkiske regerings obstruktion og konfiskation af humanitær hjælp til jordskælvsofre.

Udtalelsen, der blev frigivet af HDP’s medtalsmænd for udenrigsanliggender torsdag, omfatter følgende:

“Mens mennesker oplever ulidelige smerter på grund af jordskælvene, der har dræbt titusindvis af mennesker og efterladt millioner hjemløse, har Tyrkiets regering været ineffektiv i redningsmissioner og til at reagere på de mest vitale behov hos mennesker, såsom mad og husly. For at overvinde sin indledende chok- og paniktilstand bruger regeringen nu nødretsbeføjelser til at dække over sine fiaskoer ved at hindre eller ulovligt overtage indsamling og distribution af humanitær bistand organiseret af ngo’er, politiske partier eller almindelige mennesker over hele landet.

Fra jordskælvets første dag har ngo’er, især fagforeninger og sociale foreninger, politiske partier og private borgere mobiliseret for at hjælpe jordskælvets ofre i de ti berørte provinser. HDP har tilsluttet sig disse bestræbelser ved at organisere og levere humanitær bistand og etablere kriseborde i alle ti provinser. Regeringen har imidlertid forhindret os i at distribuere hjælpen til ofrene ved at trænge ind i vores varehuse og konfiskere den hjælp, vi har indsamlet. Fire lastbiler med hjælp sendt fra HDP’s krisekoordinationscenter til jordskælvsområderne er blevet konfiskeret, og en lastbil er blevet sendt tilbage. Regeringens Øverste råd for katastrofe- og nødhjælpsarbejde (AFAD) i Adıyaman, et sted, der har lidt under enorme ødelæggelser, beslaglagde en lastbil med telte som HDP har sendt til ofrene.

Politiet beslaglagde en anden lastbil med hjælpemidler fra Izmir til Osmaniye og tilbageholdt tre personer, inklusive chaufføren. 85 komfurer og en lastbil indeholdende tonsvis af træ og kul sendt fra Siirt og Batman til Nurdağı-distriktet i Gaziantep blev også beslaglagt af AFAD, og ​​den hjælp, vi indsamlede, blev fjernet og fragtet til AFAD-lagre i Gaziantep. Og den 15. februar udpegede distriktsguvernøren, ledsaget af politiet og gendarmeriet, en regerings ’tillidsmand’ til at overtage krisekoordinationscentret, som vi havde etableret i landsbyen Hasankoca i Pazarcık, epicentret for den første jordskælv i Kahramanmaraş. Centret leverede humanitær hjælp til ofrene i distriktet og over hundrede landsbyer omkring det. HDP’s frivillige i byen blev tvunget til at forlade byen for at undgå tilbageholdelse.

Regeringen ødelægger civile netværk af social solidaritet og samarbejde ved at misbruge undtagelsestilstanden. Disse konfiskationer søger at monopolisere al humanitær bistand i hænderne på regeringen og skjule regeringens ineffektivitet i at reagere på krisen.

Vi anmoder det internationale samfund om nøje at følge regeringens ødelæggelse af netværkene for social solidaritet og humanitær bistand, som ofrene netop nu har størst behov for. På trods af alle forhindringer fra regeringen vil HDP fortsætte sine bestræbelser på at yde akut hjælp til ofrene. 

Kilde: Anonymous 2023: Turkish government obstructs and confiscates humanitarian aid for earthquake victims. ANF, 16. February 2023

Dansk bearbejdning: Jesper Brandt

NYHEDER Udland