USA nedskyder tyrkisk drone, mens Tyrkiet bomber infrastruktur i Syriens kurdiske zone

USA nedskyder tyrkisk drone, mens Tyrkiet bomber infrastruktur i Syriens kurdiske zone

Af Amberin Zaman og Jared Szuba, Al-Monitor

Et amerikansk F-16 kampfly har nedskudt en ubemandet tyrkisk drone tæt på en koalitionsfacilitet i det nordøstlige Syrien, hvor 900 amerikanske specialoperationsstyrker er indsat. Det er et skridt, der sandsynligvis vil eskalere spændingerne mellem de to NATO-allierede, har Pentagon bekræftet.

Forsvarsminister Lloyd Austin talte med sin tyrkiske kollega Yasar Guler for at diskutere sagen torsdag, fortalte Pentagons pressesekretær, brigadegeneral Pat Ryder. Ryder kaldte nedskydningen af den tyrkiske drone nær den syriske by al-Hasakah for “en beklagelig hændelse”. Han tilføjede, at ingen amerikanske styrker blev såret, og at der var “ingen tegn på, at Tyrkiet bevidst gik efter amerikanske styrker”, men at tyrkiske droner havde “udført luftangreb inden for en erklæret amerikansk begrænset operationszone” forud for nedskydningen.

Et amerikansk F-16-fly nedskød den bevæbnede drone efter flere advarsler til det tyrkiske militær om at flytte den væk fra området. Den første vurdering var, at det ikke var en militær drone, men muligvis tilhørte Tyrkiets nationale spionagentur, MIT, som har udført målrettede mord på kurdiske militante i området.

Ryder sagde, at F-16-flyet skød dronen ned omkring 11:40 lokal tid, efter at amerikanske styrker først opdagede flere tyrkiske UAV’er, der fløj i nærheden af en amerikansk position ved Tell Beder omkring tre timer tidligere. Amerikansk personale kontaktede tyrkiske embedsmænd for at advare dem om at trække dronerne væk fra området, og de syntes at overholde advarslen, sagde en anden amerikansk militærembedsmand og tilføjede, at dronerne ikke fløj direkte over den amerikanske base.

“De trådte tilbage,” fortalte militærembedsmanden Al-Monitor. Men en drone vendte senere tilbage til nærheden af den amerikanske base, hvilket førte til beslutningen om at skyde den ned.

Mindst en af dronerne i den oprindelige gruppe var involveret i luft-til-jord angreb. “De var ikke rettet mod amerikansk personel,” sagde embedsmanden og tilføjede, at det var uklart, om SDF-styrker var placeret sammen med amerikanske styrker på det tidspunkt.

Ankara har endnu ikke udsendt en formel erklæring. Kilder i det tyrkiske forsvarsministerium afviser påstanden over for tyrkiske medier og siger, at ingen droner tilhørende det tyrkiske militær er blevet ødelagt. Tilbagevisningen kan indikere, at Ankara ikke ønsker at eskalere overfor Washington, eller det kan blot bekræfte, at dronen tilhørte MIT. Meget afhænger af, hvordan præsident Recep Tayyip Erdogan beslutter at reagere. Han vil sandsynligvis komme under intenst pres fra sin nationalistiske allierede, Devlet Bahceli, for at tage en fast holdning, selvom det faktum, at dronen var ubemandet og ingen tyrkiske liv gik tabt, sandsynligvis vil gøre tingene lettere.

En talsmand for Syriens Demokratiske Styrker, USA’s øverste allierede i den igangværende kampagne mod Islamisk Stat, bekræftede tidligere, at en ubemandet drone var blevet skudt ned, men specificerede ikke hvor eller af hvem.

SDF-talsmand Farhad Shami fortalte Al-Monitor via Whatsapp: “Hvad angår de tyrkiske UAV’er bekræfter vi, at en UAV blev skudt ned, men vi har i øjeblikket ikke tilstrækkeligt med oplysninger til at give yderligere detaljer.”

Iagttagere siger, at nedskydningen af den tyrkiske drone gør det endnu mindre sandsynligt, at Tyrkiet vil godkende Sveriges NATO-medlemskab, som Washington længe har presset på for. Tyrkiet har ligget stille og sagt, at det forventer, at Sverige tager konkrete skridt mod påståede PKK-terrorister, der opererer på dets jord. Ankaras største krav er imidlertid, at USA sælger F-16 kampfly til en værdi af 20 milliarder dollars og leverer opgraderingssæt, der er blevet forsinket af Kongressens sanktioner.

Sanktionerne blev delvist indført af Tyrkiets invasion i 2019 af en del af det kurdisk-kontrollerede nordøstlige Syrien, der var under amerikansk beskyttelse.

Håbet om et gennembrud voksede, da den amerikanske senator Bob Menendez tidligere på måneden blev tvunget til at træde tilbage som formand for Senatets udenrigsudvalg på grund af bestikkelsesanklager. Demokraten fra New Jersey er den hårdeste modstander af de lempede sanktioner mod Tyrkiet.

Gonul Tol, direktør for Middle East Institute’s Tyrkiet-program, fortalte Al-Monitor, at det kun havde været et spørgsmål om tid, før USA ville reagere på tyrkisk aggression, der bragte dets styrker i fare. I april slog en tyrkisk drone til nær en konvoj med SDF’s øverstkommanderende Mazlum Kobane til Sulaimaniyah-lufthavnen i irakisk Kurdistan. To amerikanske militære embedsmænd var i køretøjet på tidspunktet for angrebet.

Den amerikanske F-16 lettede sandsynligvis fra en eskadrille baseret i Azraq, Jordan.

Salih Muslim, medformand for Det demokratiske Unionsparti (PYD) Democratic Unity Party, som deltager i ledelsen af den kurdiskledede autonome administration i Nord- og Østsyrien, fortalte Al-Monitor, at et ubemandet luftfartøj var blevet skudt ned nær Tell Beder, som ligger 30 kilometer (18 miles) nordøst for byen Al-Hasakah. Muslim sagde, at det var uklart, om koalitionen eller lokale styrker havde skudt dronen ned, men bekræftede, at koalitionen har en base i Tell Beder. “Hvis koalitionen skød den ned, var det for at advare Tyrkiet om, at den var gået for langt og bragte deres styrker i fare,” sagde Muslim.

Rapporterne kom, mens tyrkiske styrker i dag angreb strategiske økonomiske installationer i den kurdisk styrede zone, herunder olieinstallationer og kraftværker. Lokale kilder i Kobani, den kurdiske by ved den tyrkiske grænse, hvor USA og SDF først slog til i deres alliance, sagde, at tyrkiske droner også havde ramt det omliggende landskab og dræbt mindst to mennesker.

Farhad Shami sagde, at indtil videre er et kraftværk, tre oliefelter, omkredsen af en dæmning, to militære faciliteter og flere civile faciliteter blevet ramt af tyrkiske UAV’er. “I de ulykkelige begivenheder har vi lidt i alt ni tab, herunder tre civile og seks medlemmer af de interne sikkerhedsstyrker, der bevogtede de målrettede faciliteter,” bemærkede Shami.

USA’s partnerskab med SDF er blandt de største kilder til gnidninger mellem Tyrkiet og de øvrige NATO-allierede. Ankara insisterer på, at SDF ikke adskiller sig fra Kurdistans Arbejderparti (PKK), den kurdiske oprørsgruppe, der fører en væbnet kampagne mod den tyrkiske hær og er opført som en terrororganisation af USA og EU. Amerikanske embedsmænd anerkender privat forbindelserne mellem de to grupper, men har nægtet at bøje sig for Ankaras krav.

Tyrkiets udenrigsminister Hakan Fidan sagde onsdag, at kurdiske militantes faciliteter og infrastruktur i Syrien og Irak var “legitime mål” efter et selvmordsbombeangreb nær det tyrkiske sikkerhedsdirektorat i Ankara af PKK-militante i weekenden.

Fidan, der ledede MIT, før han blev udenrigsminister i maj, er arkitekten bag landets droneangreb mod PKK og deres øverste kadrer i Irak og Syrien.

“Fra nu af er al infrastruktur, overbygning og energifaciliteter i PKK og YPG, især i Irak og Syrien, de legitime mål for vores sikkerhedsstyrker, væbnede styrker og efterretningsenheder,” sagde Fidan. YPG er forkortelsen for PKK’s syriske forbindelse, Folket forsvarsenheder.

Fidan sagde, at tyrkiske myndigheder havde fastslået, at de to angribere, der udførte søndagens angreb, var trænet i Syrien og var rejst til Tyrkiet derfra.

Bombningen, der efterlod de to angribere døde og to politibetjente såret, ramte uden for Tyrkiets politis nationale hovedkvarter søndag og var det første bombeangreb, som PKK har gennemført inde i Ankara siden 2016.

Kilde:

Amberin Zaman and Jared Szuba, 2023: US downs Turkish drone as Turkey bombs infrastructure in Syria’s Kurdish zone. Al-Monitor, 5. October 2023. https://www.al-monitor.com/originals/2023/10/us-downs-turkish-drone-turkey-bombs-infrastructure-syrias-kurdish-zone#ixzz8FLe31AfR

Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER