USA’s senat stemmer for at bevareamerikanske tropper i Syrien midt under Iran-støttede angreb

USA’s senat stemmer for at bevareamerikanske tropper i Syrien midt under Iran-støttede angreb

Af Bryant Harris

Senatet nedstemte torsdag d. 7. december med overvældende flertal et lovforslag med stemmerne 13 mod 84, der ville have krævet, at præsident Joe Biden trak de omkring 900 tropper, der er stationeret i Syrien, tilbage.

Den republikanske senator Rand Paul, fra Kentucky., sikrede en afstemning om lovforslaget efter at et stormløb af angreb fra Iran-støttede stedfortrædere igennem de seneste måneder har rettet angreb mod amerikanske styrker i det krigshærgede land. Disse militser har iværksat mindst 76 angreb på amerikanske styrker i både Syrien og Irak siden 7. oktober, hvilket markerede starten på Israels igangværende bombardementer af palæstinensere i Gazastriben efter Hamas’ massakre på israelere.

“Selvom vores 900 tropper ikke har nogen levedygtig mission i Syrien, forekommer det mig at de sidder der som ænder,” sagde Paul i senatssalen forud for afstemningen. “De er en snubletråd til en større krig, og uden en klar mission tror jeg ikke, at de kan forsvare sig tilstrækkeligt, men alligevel forbliver de i Syrien.””Vores tropper i Syrien kommer regelmæssigt under angreb, ikke fra Islamisk Stat, men fra iransk-støttede militser,” tilføjede han.

Biden-administrationen har gennemført gengældelsesluftangreb på de Iran-støttede militser i Syrien som reaktion på angrebene, herunder angreb på våben, ammunition, lager- og træningsfaciliteter. Forholdene er yderligere forværret ved Tyrkiet bombarderede de USA-støttede kurdiske styrker i det nordøstlige Syrien i september, efter at en gruppe knyttet til Kurdistans Arbejderparti, eller PKK, angreb indenrigsministeriet i Ankara.”Vores amerikanske tropper er også blevet beskudt af vores egen NATO-allierede Tyrkiet,” sagde Paul. “Så sent som i september sidste år gengældte vi det ved at skyde en bevæbnet tyrkisk drone ned, der kom inden for 500 meter fra de amerikanske styrker.”

Men det overvældende flertal af republikanere og demokrater tog parti for Biden-administrationen og valgte at stemme for at beholde de 900 tropper i Syrien.

“Vedtagelse af en sådan resolution ville være en gave til Iran og dets terrornetværk,” sagde Senatets republikanske mindretalsleder Mitch McConnell, Kentucky., forud for afstemningen. “At drive amerikanske tropper ud af Mellemøsten er præcis, hvad de gerne vil se.” “Det ville opmuntre Irans stedfortrædere til at åbne en nordfront i territorialkrigen mod Israel,” tilføjede han med henvisning til den Iran-støttede militante gruppe Hizbollah.

Formanden for udenrigsudvalget i Repræsentanternes Hus, Mike McCaul, fortalte journalister i oktober, at han er ved at udarbejde en militær bemyndigelse til Biden-administrationen til at angribe Iran-støttede stedfortræderstyrker i hele Mellemøsten, som han vil markere, hvis Israel-Hamas-krigen eskalerer til en bredere regional konflikt.

USA udstationerede tropper i Syrien i 2014 som en del af sin kampagne for at vælte ISIS-kalifatet og citerede som juridisk begrundelse den militære tilladelse, som kongressen vedtog i 2001 i kølvandet på angrebene den 11. september 2001 for at ramme al-Qaida i Afghanistan. Fire præsidenter har brugt den militære bemyndigelse fra 2001 til at retfærdiggøre mere end 40 militære operationer i mindst 19 lande over hele kloden, herunder i Syrien og Irak.

Rand Pauls resolution, som Senatet nedstemte, fastslog, at den militære bemyndigelse fra 2001 ikke gælder for Syrien. Han fremsatte et lignende argument i en separat resolution om at trække de omkring 1.100 amerikanske tropper, der var stationeret i Niger, tilbage. Senatet nedstemte også resolutionen med 11 mod 86 i oktober.

Repræsentanternes Hus stemte i marts også for at beholde amerikanske tropper i Syrien og nedstemte med 103 mod 321 en lignende tilbagetrækningsresolution fra republikaneren Matt Gaetz, Florida.

Om Bryant Harris

Bryant Harris er kongresreporter for Defense News. Han har dækket amerikansk udenrigspolitik, national sikkerhed, internationale anliggender og politik i Washington siden 2014. Han har også skrevet for Foreign Policy, Al-Monitor, Al Jazeera English og IPS News.

Kilde:

Bryant Harris, 2023: Senate votes to keep US troops in Syria amid Iran-backed attacks. Defense News. Congress. December 7.https://www.defensenews.com/congress/2023/12/07/senate-votes-to-keep-us-troops-in-syria-amid-iran-backed-attacks/

Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER Udland