World Kobane Day

World Kobane Day

Af Fey Kurd

World Kobane Day markeres d. 1. november over hele verden. Kobane blev befriet fra såkaldt IS januar 2015 og blev samtidigt et internationalt symbol på kampen for sekularisme, feminisme og radikalt demokrati.

Militante ekstremister har med al sin magt forsøgt at forhindre den demokratiske udvikling i Rojava/Nord Syrien, hvor man forsøger at skabe et samfund der er baseret på kvindernes frigørelse, demokrati, frihed, ligestilling, økologi og sameksistens. På trods af disse angreb har den folkelige modstandskamp været uovervindelig. Dette blev tydeligt demonstreret, da IS/Daesh blev besejret i Kobane. Kampen om Kobane markerede begyndelsen på slutningen på myten om IS’ evne til at besætte og kontrollere enhver by.

Prisen på denne sejr har været høj, og virkningerne er stadig meget synlige. Siden har indsatsen mod IS udviklede sig til kampen for en anden samfundsorden.

” Det verdensomspændende samarbejde ”International Initiativet for Freedom for Öcalan” har startet en Fri Öcalan kampagnen og har til formål at informere den internationale offentlighed om Abdullah Öcalans ideer og de isolation betingelser som Öcalan befinder sig i samt hans nøglerolle i løsningen af det kurdiske problem og hans værker for folkenes frihed i Mellemøsten. Det har også til formål, at sikre det europæiske samfunds deltagelse og støtte i kampagnen for Öcalans og alle politiske fangers frihed i Tyrkiet.

Öcalan har været isoleret i fængsel i næsten 23 år nu, på fængselsøen Imrali – i mere end 10 år som den eneste fange på øen. På trods af de frygtelige forhold har Öcalan aldrig opgivet håbet om en fredelig løsning på konflikterne i Mellemøsten, især det kurdiske spørgsmål. I det nordlige Syrien er folk blevet inspireret af hans ideologiske skrifter, og har skabt et multietnisk, multireligiøst og demokratisk system. Over 10,3 millioner mennesker har skrevet under på, at de ønsker Öcalans frihed.

Da krisen i Mellemøsten udvikles, og Tyrkiet glider ind i et diktatur regimeworsw, er Öcalans stemme for fred og demokrati mere nødvendig end nogensinde. Han er arkitekten bag forslaget om en værdig sameksistens, så kun hans frihed betyder, at en forsoning kan nås. Potentialet er der, og betingelserne er modne til at opnå dette.

Nu er det tid til at lytte til folket: Frihed, ikke slaveri! Fred, ikke endeløs krig!

Demokrati, ikke diktatur! Det er det, som Öcalan står for.

Forfatteren er selv ansvarlig for sine holdninger.

DEBAT Indland