YPG frivillig vender hjem og redder sin familie efter tre år

YPG frivillig vender hjem og redder sin familie efter tre år

Ferhad Asman Casim slap ud af fangenskab under IS for tre år siden. Senere valgte han at blive medlem af YPG. For en måned siden reddede han sin familie og befriede sin landsby nordvest for Deir Ez-zor.

Ferhad Asman Casim er 33 år og kommer fra landsbyen Hamar El Ali, der ligger i Deir Ez Zor i det østlige Syrien. Før den syriske borgerkrig var Ferhad Asman Casim en almindelig arbejder, men hele hans liv ændrede sig, da Deir ez-Zor blev besat først af FSA og så af IS.

For tre år siden lykkedes det ham at undslippe IS fangenskab og kom ud af Deir ez-Zor, og videre til Hesekeh for at slutte sig til YPG. For en måned siden reddede Casim sin familie og befriede sin landsby, der ligger nordvest for Deir-ez Zor.

Det kurdiske nyhedsburau Firatnews besøgte Casim i det hus, hvor han bor med sin familie, mor, hustru og børn. I stærk modsætning til tiden med IS, bobler Casims hus af glæde. Kamphandlingerne er endnu ikke slut, men de er ikke præget af angst. Kvinderne hilser på os med deres spraglede klædedragter og smilende ansigter. Casim er ikke genert over at vise sin kærlighed til sin kone og sine børn. Han stiller sig op foran kameraet sammen med sin familie, der alle viser sejrstegnet.

Før den syriske borgerkrig plejede Ferhat Asman Casim at arbejde i forskellige byer i Syrien og Rojava. Da krigen startede kom landsbyen under kontrol af De frie Syriske Styrker (FSA). Banderne under FSA holdt sig ikke tilbage med grusomheder, og derefter kom IS til, hvilket mangedoblede grusomhederne. Casim blev arresteret af IS, fordi han havde en pistol. Han blev tortureret i over en måned og blev senere løsladt.

Flugten fra Deir Ez-Zor og tilsutningen til YPG

Ferhad Asman Casim flygtede fra sin landsby, der var invaderet af IS og tog til Hesakeh.

Han fortæller her historien om, hvad der skete: “Da jeg ankom til Hesekeh, sluttede jeg mig til YPG for at beskytte mit folk og mit land og for at fjerne vores vanskeligheder med IS. Jeg havde hørt, at der var broderskab og demokrati i YPG, og at de så alle civile som deres familie og ikke nogen, der var under dem. Jeg plejede at arbejde i Serekaniye/Sari Kani (Nord for Deir-Ez-Zor, tæt på grænsen til Tyrkiet). Jeg så, hvordan FSA stjal olien. Der plejede jeg at besøge folk i deres hjem. Jeg begyndte at forstå YPG og deres synspunkter. Og det påvirkede mig.”

Først Raqqa, så Deir Ez-Zor

Fehad Asman Casim var en del af Raqqa felttoget lige fra dets begyndelse. Inden Raqqa felttoget var slut, skiftede han over til Operation Jezera stormen, der blev indledt for at befri den østlige del af Deir ez-Zor.

Casim siger følgende: “Vi startede operationen med høj moral. Alle de kammerater, der deltog, havde længe været YPG-medlemmer. Vi havde forberedt os på operationen. Vi gik i gang i en præcis rækkefølge, med disciplin og planlægning. Vi måtte også gå igennem mange strabadser, men det var godt. Og det fortsætter også godt.”

Indland NYHEDER Udland