Ankara og Damaskus blokerer for bistandsleverancer fra AANES

Ankara og Damaskus blokerer for bistandsleverancer fra AANES

Den selvstyrende administration i Nord- og Østsyrien (AANES) anklager Ankara og Damaskus for at blokere for leveringer af bistand til befolkningen, der er ramt af jordskælvet, og kræver åbning af alle grænseovergange.

Den selvstyrende administration i Nord- og Østsyrien (AANES) har anklaget regeringerne i Ankara og Damaskus for at blokere for bistandsleverancer til de syriske jordskælvszoner. En nødhjælpskonvoj med omkring 100 køretøjer, herunder snesevis af tankvogne med brændstof samt lastbiler med mad, drikkevand, medicin og varmt tøj, ventede allerede få dage efter det første jordskælv i landsbyen Umm al-Julud mellem Manbij og Jarablus på tilladelse til at krydse den uformelle grænse. mellem den autonome region og den tyrkisk besatte zone, fortalte eksekutivrådets formand Bêrîvan Xalid i Raqqa sidste torsdag. Den kurdiske politiker krævede uhindret adgang til den syriske jordskælvszone. Den akutte nødhjælp til civilbefolkningen skal nå jordskælvets ofre hurtigt og direkte, uanset politiske og ideologiske forskelle eller krigsrelaterede interesser, sagde hun.

I mellemtiden var  det samlede dødstal efter det ødelæggende jordskælv i den tyrkisk-syriske grænseregion steget til næsten 20.000 i begge lande. Alene i Tyrkiet var mindst 16.546 mennesker døde, og mere end 66.000 sårede. I Syrien var 3.317 mennesker døde, og mere end 5.000 andre såret. Jordskælvet med en styrke på 7,8 med dets epicenter i provinsen Maraş rystede tidligt mandag den tyrkisk-syriske grænseregion. Man frygter, at antallet af ofre vil fortsætte med at stige.

I Syrien blev fem provinser ramt af jordskælvet: det jihadistkontrollerede Idlib, den tyrkisk-besatte region Afrin og områderne omkring Aleppo kontrolleret af Assad-regimet. Jordskælvet var noget mindre ødelæggende i de tre sydligere provinser Latakia, Tartus og Hama, som også er under regimets kontrol.

I Afrin blev Jindires-distriktet særligt hårdt ramt. Redningshold fra den tyrkiske stat leder efter personer, der er fanget der. De tager sig dog hovedsageligt af de fangede slægtninge til de jihadister, der slog sig ned der efter besættelsen for fem år siden, mens den oprindelige befolkning er forsømt. Det gælder også for lægebehandlingen af ​​tilskadekomne på hospitalsafdelingerne i den tyrkiske besatte zone.

I de selvstyrende distrikter Sheikh Maqsoud og Ashrafiyah i den nordlige del af byen Aleppo blev seks mennesker dræbt som følge af mandagens jordskælv, heriblandt flere små børn. Af frygt for efterskælv er 1.200 familier flygtet til Shehba-regionen, hvor hundredtusindvis af internt fordrevne fra Afrin har boet siden 2018. De bliver passet af AANES i modtagelejre og i landsbyer i Sherawa-distriktet, som endnu ikke fuldt ud er. besat af Tyrkiet. Den humanitære situation i Shehba har dog alligevel været ekstremt usikker i flere måneder på grund af en embargo indført af Assad-regimet. En del af den humanitære bistand, der holdes tilbage i Manbij, formodes også at ankomme der.

I mellemtiden har AANES gentaget sin opfordring til FN (FN) om at arbejde for en øjeblikkelig åbning af alle grænseovergange til Syrien. “Det internationale samfund skal påvirke regeringerne i Ankara og Damaskus til at åbne flere grænseovergange så hurtigt som muligt og for at sikre, at den akut nødvendige hjælp når frem til befolkningen i katastrofeområdet,” sagde Bêrîvan Xalid. Især skal den syrisk-irakiske grænseovergang Til Koçer (Al-Yarubiyah) åbnes øjeblikkeligt for leveringer af humanitær bistand, udtalte hun.

Til Koçer-grænseovergangen, der er kontrolleret af den irakiske hær, blev lukket i 2018 på grund af krav fra Rusland,ved en beslutning i FN’s Sikkerhedsråd. Allerede nu blokerer Assad-regimet og Rusland, som Syriens beskyttende magt, åbningen af ​​grænseovergangene. Bab al-Hawa er den eneste åbne grænseovergang fra Tyrkiet til Syrien ud af de oprindelige fire. I dag krydsede seks lastbiler med hjælp fra FN grænsen. Det er dog hjælpeleverancer, der allerede var planlagt før jordskælvet og kun blev forsinket af det.

I mellemtiden leverer den kurdiske Røde Halvmåne, Heyva Sor a Kurd og Eufratregionens sundhedsråd sundhedsydelser til befolkningen i Kobanê fra opstillede nødhjælpstelte.

Hvert af de 6 sundhedshold organiseret af Eufratregionens sundhedsråd har medicinsk personale specialiseret i indre sygdomme, hjerte og børn.

Tre ambulancer er blevet stillet til rådighed for  Heyva Sor Kurd og seks andre til Sundhedsstyrelsen for at betjene borgerne i teltene.

Mens akut-teams hjælper mennesker med begrænsede muligheder og medicin leveret af sundhedsstyrelsen, har ingen humanitære organisationer hidtil leveret hjælp til regionen.

Nihad Çol Beg, beredskabsmedlem af Eufratregionens sundhedsråd, sagde: “Vi har været mobiliseret siden jordskælvets første dag. Medicinsk personale er klar til nødsituationer og til at beskytte offentligheden. Desværre har ingen stat eller organisation hjulpet os indtil videre.”

Çol Beg tilføjede: “Seks lægehold tjekker teltene om aftenen. Hvert team består af medicinsk personale specialiseret i indre sygdomme, hjerte, gynækologi og børn. Syge mennesker bliver behandlet i ambulancer.”

Eufratregionens autonome administration har sat seks telte op i Kobanê for at levere sundhedsydelser efter jordskælvet i regionen. Jordskælvet sårede tre mennesker i Kobanê og 57 mennesker i Nord- og Østsyrien.

Kilde: Anonymous, 2023: Ankara and Damascus block aid deliveries from AANES.

 ANF, d. 9. februar 2023

NYHEDER Udland