Aziz Sancar modtager Nobelprisen

Aziz Sancar modtager Nobelprisen

Aziz Sancar modtager Nobelprisen i kemi for dna-studier sammen med to af sine kolleger Tomas Lindahl og Paul Modrich.

I dag blev det offentliggjort af Nobelpriskomitéen at Nobelprisen i år går til Aziz Sancar sammen med Thomas Lindahl og Paul Modrich. Disse tre forskere har på et molekylært niveau kortlagt, hvordan cellerne reparerer beskadiget dna og sikrer den genetiske information.

Komitéen sidestiller det med, at forskerne har studeret cellernes værktøjskasse til at reparere dna. Disse tre forskers arbejde har givet fundamental viden om, hvordan levende celler fungerer og den måde de bliver til udvikling af nye kræftbehandlinger.

De tre forskere er alle knyttet til forskellige universiteter. Lindahl er tilknyttet Francis Crick Institute og Clare Hall Laboratory i Hertfordshire i Storbritanien. Modrich er tilknyttet Howard Hughes Medical Institute og Duke University School of Medicine i Durham i delstaten North Caroline i USA.

Sancar blev født i 1946 i Mardin i Savur regionen. Han afsluttede folkeskolen i Mardin og Det Medicinske Fakultet i Istanbul. Sancar flyttede til USA for at studere videre i molekylær biologi, DNA reparation. I dag arbejder Sancar hos University of North Carolina i Chapel Hill.

Indland NYHEDER