Copenhagen Kurdish Filmfestival lægger ud med “ZER”

Copenhagen Kurdish Filmfestival lægger ud med “ZER”

”Et privilegium som ikke alle er født med”. Sådan defineres begrebet ’Frihed’, som årets kurdiske filmfestival er dedikeret til. Det er 7. gang, det etableres på benene, da det startede på Cinemateket i går, og traditionen tro blev det en helt igennem storslået åbning med musik, kurdiske anretninger og reception forud for dobbeltvisningen af åbningsfilmen ”ZER”. Filmens instruktør havde gæstet festivalens åbning. Kazim Öz har været en fast komponent ved FOKUS-A’s årlige filmtradition, og stort set alle hans film har været vist de forgangne år. I år kunne festivalgængerne se frem til fortællingen om den amerikansk-fødte Jan, der ved mødet med sin farmor og hendes erindringer om en sang fra en fjern fortid, står ansigt til ansigt med familiens ellers mystificerede oprindelse.

Jans farmor Zarife, spillet af den rutinerede tyrkiske skuespiller Güler Ökten, er nemlig af kurdisk oprindelse og tilhører den generation af unge piger, som overlevede Dersim massakren fra 1938 ved at blive adopteret af tyrkiske militærfamilier. Zarife har nemlig hele livet båret på sin egen historie som sin dybeste hemmelighed, og hvad som hun præsenterer som en drøm for Jan, oplever Jan for at være den mest hjerteskærende historie om en piges overlevelse.

Det er sangen ’ZER’, som Jan giver sig ud i at spore rødderne på, og det er denne rejse, som fører hovedskuespilleren spillet af den karismatiske Nik Xhelilaj fra New York til Dersims fjerneste landsbyer, afskåret fra såvel kunst og kultur, som Jan bærer med sig i sin taske og personlighed.

På den mest forventelige om end virkeligt underholdende facon opleves kontrasten mellem Jans egen samtid og hans farmors samtid.

Dialogerne starter tyndt i New York, men seeren bliver hurtigt suget ind i historien i takt med Jans rejse, og det er lykkes Kazim Öz at få det bedste frem i naturlige og spontane dialoger. Öz gør også, hvad han er bedst til, nemlig at overlade meget af fortællingen til seerens egen anskuelse. Hertil stiller han en lang række symboler og specialeffects til rådighed for seerens bearbejdelse af historien.

En smuk, rørende og underholdende fortælling. Filmen vises igen på lørdag og resten af programmet kan følges her:

http://www.dfi.dk/Filmhuset/Cinemateket/Billetter-og-program/Serie.aspx?serieID=15532

NYHEDER