Demirtas: Europa har forladt oppositionen i Tyrkiet

HDP’s præsidentkandidat, Selahattin Demirtas, har givet et interview til Deutsche Welle (DW), hvor han blandt andet kritiserer Europa for ikke at støtte oppositionen i Tyrkiet.

DW: Du har taget din sag til Tyrkiets forfatningsdomstol. Hvad forventer du, at der vil ske i dit tilfælde? Tror du, at du bliver frigivet?

Selahattin Demirtas: Min anholdelse er politisk motiveret. Jeg vil blive befriet, hvis retsvæsenet er uafhængigt. Det er i øjeblikket ikke tilfældet. Begrundelsen for min anholdelse er så svag, at ikke engang det politiske pres på retsvæsenet vil være nok til at anholde mig.

DW: Du har fulgt præsidentkampen på tv og i aviserne fra din fængselscelle. Du er ligesom alle præsidentkandidater berettiget til at afholde et valg på offentlige tv-kanaler, herunder statens kanal TRT.

Selahattin Demirtas: Hvis du ser TRT og andre medier, får du det indtryk, at HDP og jeg ikke er med i valget. Det er trist og skammeligt. Jeg forstår, at de er under pres. Men der er ingen begrundelse, hvorfor medierne vælger at tjene regeringens interesser.

DW: Uanset hvor meget du taler om fred, er der en del af den tyrkiske befolkning, der afviser dig og HDP. Er det sandsynligt, at du en dag vil vinde dem?

Selahattin Demirtas: Vi skal bruge kommunikationskanaler mere effektivt for at opnå et mere præcist billede af os selv i offentligheden.

DW: Kunne en ny fredsproces starte, hvis præsident Recep Tayyip Erdogan bliver genvalgt?

Selahattin Demirtas: Vi alle er for en fredelig løsning på den tyrkisk-kurdiske konflikt. Men det er AKP ikke.

DW: Hvad er din mening om Europas syn på Tyrkiet?

Selahattin Demirtas: Europa er blevet meget mere tilbageholdende omkring den tyrkiske menneskerettighedsspørgsmål end tidligere. Europa har forladt Tyrkiets oppositionsgrupper og demokratiske styrker.

DW: Du driver din egen valgkamp. Hvordan ser din typisk dag ud?

Selahattin Demirtas: Jeg har meget begrænsede muligheder. Jeg forsøger at støtte valgkampen ved at bidrage med små beskeder. Jeg bruger mine dage til at læse og skrive om valget. Tre gange om dagen kommer mine advokater og besøger mig. En gang om ugen får jeg besøg af min kone.

NYHEDER