Den pro-kurdiske politiker Gergerlioğlu er løsladt fra fængsel

Den pro-kurdiske politiker Gergerlioğlu er løsladt fra fængsel

Parlamentsmedlem for Folkets Demokratiske Parti (HDP) Omer Faruk Gergerlioglu, der blev anholdt inde i  det tyrkiske parlament, men senere løsladt, viste sejrstegnet, da politiet forhindrede ham i at deltage i Newroz-festlighederne i Ankara den 21. marts 2021. (Foto af Adem ALTAN / AFP)

Den pro-kurdiske politiker Ömer Faruk Gergerlioğlu fra Folkets Demokratiske Parti (HDP) er blevet løsladt fra fængsel, rapporterede nyhedsmediet T24 tirsdag d. 6. juli, nogle timer efter at en lokal domstol besluttede at løslade ham.

Tidligere på dagen traf en domstol i Tyrkiets nordvestlige Kocaeli-provins en afgørelse om løsladelse af det tidligere medlem af det tyrkiske parlament, der har siddet bag tremmer på grund af terroranklager siden april.

Gergerlioğlus søn, Salih Gergerlioğlu, skrev det på Twitter for at dele nyheden om politikerens løsladelse.

Kendelsen ankom fem dage efter, at forfatningsdomstolen fastslog, at det tidligere HDP-parlamentsmedlem og menneskerettighedsaktivists rettigheder til at deltage i valg og engagere sig i politik samt hans ret til at ytre sig frit var blevet krænket.

Gergerlioğlu blev arresteret den 2. april og idømt to og et halvt års fængsel på grund af anklager om “at drive propaganda for en terrororganisation.”

Politikeren blev frataget sin parlamentariske status den 17. marts, nogle uger efter at en tyrkisk domstol stadfæstede en anklage om spredning af terroristpropaganda.

Anklagerne mod Gergerlioğlu var baseret på en avisartikel, som det tidligere medlem offentliggjorde på de sociale medier, og som indeholdt en erklæring fra det forbudte Kurdistans Arbejderparti (PKK), en væbnet gruppe, der har været i krig for kurdisk autonomi i Tyrkiet i næsten 40 år.

Kilde: Anonymous, 2021: Pro-Kurdish politician  Gergerlioğlu released from prison.  Ahval, July 6, 2021.

Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER