Det pro-kurdiske HDP glæder sig over, at hovedoppositionen ser HDP som afgørende for en kurdisk problemløsning

Det pro-kurdiske HDP glæder sig over, at hovedoppositionen ser HDP som afgørende for en kurdisk problemløsning

Medformanden for Tyrkiets pro-kurdiske opposition Folket Demokratiske Parti (HDP), Mithat Sancar, sagde tirsdag, at han så positivt på de seneste bemærkninger fra hovedoppositionspartiets leder Kemal Kılıçcdaroğlu, der har udtalt, at HDP skal spille en central rolle i at finde en løsning på Tyrkiets kurdiske problem.

”Der bør ikke være nogen diskussion i Tyrkiet om HDP’s rolle som en legitim politisk aktør”, citerede nyhedswebstedet T24 Mithat Sancar for at have udtalt, og han tilføjede, at ”det tyrkiske parlament var stedet for en løsning af ​​det årtier gamle kurdiske problem”.

Tyrkiet har siden 1984 været fastlåst i en kamp mod Kurdistans Arbejderparti (PKK), en kurdisk militant gruppe, der kæmper for kurdisk selvstyre i Tyrkiet. Gruppen betragtes af Ankara, USA og EU som en terrororganisation. Over 40.000 mennesker, hovedsageligt kurdere, er døde i konflikten, der har spredt sig ud over Tyrkiets grænser.

“Hvis prioriteten er en politisk løsning, så mener vi, at den vigtigste ramme for det burde være et tyrkisk stormøde,” sagde HDP-medformanden. “Som sådan bør alle aktører i det kurdiske problem inkluderes.”

HDP, Tyrkiets næststørste oppositionsparti, beskyldes for at være et aktivitetscenter for det ulovlige PKK, en anklage, gruppen benægter. Partiet står i øjeblikket midt i et årelangt regeringsangreb på partiet omkring en lukningssag for terrorforbindelser. Flere af HDPs ledende personer, herunder den tidligere medformand og præsidentkandidat Selahattin Demirtaş, er i øjeblikket fængslet på grund af terroranklager.

Avisen Karar citerede d. 20 sept. Formanden for Det Republikanske Folkeparti (CHP)s formand Kemal Kılıçdaroğlu for at have sagt, at HDP bør anerkendes som en ”legitim part” i Tyrkiets kurdiske problem.

”Kılıçdaroğlus bemærkninger vil kunne skabe en positiv effekt på grund af genoplivningen af en diskussion, der burde have været fulgt op, men som har været undertrykt gennem et stykke tid,” siger Sancar.

Kilde: Anonymous, 2020: Pro-Kurdish HDP welcomes inclusion by mainb opposition in Kurdish problem solution. Ahval, Sept. 21.

Oversættelse: Jesper Brandt

Udland