Egyptisk analytiker bekræfter, at vedtagelsen af den demokratisk nation er den bedste løsning på den palæstinensisk-israelske konflikt

Egyptisk analytiker bekræfter, at vedtagelsen af den demokratisk nation er den bedste løsning på den palæstinensisk-israelske konflikt

En egyptisk politisk analytiker mener, at roden til problemet, der har holdt den palæstinensisk-israelske konflikt uløst, har været Hamas’ og Israels afhængighed af religiøse dogmer, hvilket kun uddyberkrisen og gør at den vil fortsætte gennem fremtidige generationer. Han understreger, at den bedste løsning er vedtagelsen af det demokratiske nationsprojekt.

Af Keivara Sheikh Nour

USA’s udenrigsminister, Anthony Blinken, bekræftede fredag d. 10. november, at USA havde “påbegyndt arbejdet med at lægge fundamentet for at opbygge to separate stater” for at afslutte den israelsk-palæstinensiske konflikt på lang sigt.

“Begivenhederne den 7. oktober styrkede vores tro på behovet for en omfattende fred mellem israelere og palæstinensere, som kun kan opnås ved tostatsløsningen,” sagde Blinken, som Washington altid har vist sit engagement i.

I en udtalelse om fremtiden for denne tostatsløsning mener den egyptiske politiske analytiker og medlem af Det Arabiske Initiativ for Öcalans Frihed, Ilhami al-Meligy, at “Løsningen med to stater mellem parterne stikke dybt, især da staterne er blevet dannet på et religiøst grundlag, en jødisk stat versus en religiøs stat, hvilket vil opflamme konflikten,  selv hvis det udsætter konflikten. Han bemærkede, at “konflikten vil fortsætte, og generationer vil arve den fra generation til generation, især i Hamas’ nærvær, hvor sidstnævnte udgør en stat på et religiøst grundlag.”

“Det objektive modstykke til en stat på et religiøst grundlag fra Hamas’ side er en stat skabt på den Israelske juntas religiøse grundlag, så dette er ikke en løsning. Tværtimod kan vi sige, at det vil forværre krisen og få den til at vare ved i generationer.”

Konsekvenserne og ulemperne ved tostatsløsningen vil gøre konflikten permanent, selv om den i nogen tid af en eller anden grundhar været præget af en vis ro, men den vil uddybes over tid, da parterne (de to stater baseret på religion) har en religiøs arv eller arv, der understøtter denne vision, så konflikttilstanden mellem de to stater vil fortsætte hvis tostatsløsningen accepteres.

Den egyptiske politiske analytiker understregede, at “løsningen i form af den demokratiske nation, som er fremsat af tænkeren og filosoffen Abdallah Öcalan er den perfekte løsning”, og forklarede, at “sekter, spektre og religioner vil sameksistere inden for dem på grundlag af broderskab, lighed og garanti for alle etniske gruppers rettigheder, hvilket vil sikre styrken og overlevelsen af en stat af denne art.”

Den egyptiske politiske analytiker bemærker også, at den palæstinensiske venstrefløj og den arabiske venstrefløj i 1940’erne også fremsatte ideen om en demokratisk nationalstat, hvor jøder, muslimer og kristne kunne sameksistere på lige fod. Men de nationalistisk sindede stater dengang stod over for en barbarisk krig og var stærkt afvisende overfor tanken.

Kilde:

Keivara Sheikh Nour, 2023: Egyptian analyst confirms the adoption of democratic nation is the best solution for Palestinian – Israeli conflict. ANHA, Hawar News Agency, november 15, 2023.

Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER Udland