EL opfordrer til genopbygning af Raqqa

EL opfordrer til genopbygning af Raqqa

Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, opfordrer forud for dagens møde i Udenrigspolitisk Nævn kl. 13 udenrigsministeren til at sikre genopbygning af Raqqa og andre områder befriet af pro-demokratiske oprører i Syrien.

Mange så til med begejstring da Syriens Demokratiske Styrker, SDF, i oktober befriede den syriske by Raqqa fra Islamisk Stat, som brugte byen som hovedstad for deres selvudråbte kalifat. Kampene har efterladt byen i ruiner og har sendt titusinder af mennesker på flugt.

Nikolaj Villumsen, udenrigsordfører for Enhedslisten, siger, at tiden nu er kommet for at sætte handling bag ordene om at hjælpe i nærområderne, hvis det reelt skal være muligt for Raqqas hårdtprøvede befolkning at vende tilbage til byen.

“Krigen mod Islamisk Stats er næsten vundet, og vi skal nu for alt i verden sikre freden. Det kræver, at vi ikke efterlader et kaos af ubeboelige, sønderbombede byer for de flygtede at vende tilbage til,” siger Nikolaj Villumsen.

I Syrien bliver den humanitære indsats desværre ofte en brik i det politiske spil. Eksempelvis ser vi at både Assad-regimet og den tyrkiske regering bevidst blokere for nødhjælp og genopbygningsmateriale til områder befriet af SDF-alliancen. Derfor kan Danmark spille en afgørende rolle ved at lægge pres på Tyrkiet for at sikre nødhjælpsorganisationer adgang til de befriede syriske områder.

“Det er helt afgørende, at vi får genopbygget de befriede områder i Syrien. Derfor opfordrer vi i dag til, at Danmark dels bidrager med humanitær hjælp og derudover lægger pres på både Erdogan og Assad-regimet, for at sikre at humanitær hjælp til området kan nå frem,” understreger Nikolaj Villumsen.

I Danmark tales der ofte om at hjælpe flygtninge i nærområdet og Enhedslistens udenrigsordfører opfordrer til at disse ord bliver til handling på jorden i Syrien.

“Alle partier i Folketinget er enige om at det er godt at hjælpe flygtningene i nærområderne. Genopbygningen af Raqqa er en oplagt mulighed for netop dette. Det er på høje tid, at folketingets partier sætter handling bag ordene og sikrer at hjælpen kommer frem,” udtaler Nikolaj Villumsen.

 

NYHEDER Udland