Erdoğans højreekstremistiske allierede opfordrer til lukning af det pro-kurdiske parti HDP

Erdoğans højreekstremistiske allierede opfordrer til lukning af det pro-kurdiske parti HDP

Lederen for det højreekstreme nationalistiske bevægelsesparti (MHP), der er nøgleallieret med præsident Recep Tayyip Erdoğan, opfordrede fredag ​​til, at det tyrkiske retsvæsen lukker landets pro-kurdiske oppositionsparti HDP.

Som svar på en nylig opfordring til amnesti for politiske fanger på menneskerettighedsdagen sagde Devlet Bahçeli, at tyrkisk politik ikke længere har kapacitet til at tolerere Folket Demokratiske Parti (HDP), den tredjestørste gruppering i landets parlament.

I november lovede Erdoğan at gennemføre en række juridiske reformer i lyset af et voksende politisk og økonomisk pres. Det øgede forventningerne til, at fremtrædende politiske fanger inklusive den tidligere HDP-leder Selahattin Demirtaş ville blive frigivet.

Demirtaş er blevet tilbageholdt siden 2016 på trods af flere kendelser for hans løsladelse af både tyrkiske domstole og Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Han står over for en dom på op til 142 år for påståede forbindelser til det forbudte Kurdistans arbejderparti (PKK).

Men Bahçeli, der har været en nær Erdoğan-allieret, siden han i 2018 indgik en valgalliance med det herskende retfærdigheds- og udviklingsparti (AKP), har sagt, at han modsatte sig frigivelsen af ​​Demirtaş og andre fanger.

”Det uafhængige og upartiske tyrkiske retsvæsen bør stoppe bestræbelserne på at udtrække et monument over vort demokrati til en fængslet terrorist,” sagde Bahçeli på de sociale medier, og tilføjede: ”Det skal bekræftes, om de er juridisk kriminelle eller ej. Dette bør være prioriteten for de juridiske reformer. ”.

Som svar til Bahçeli har HDP udtalt, at det ville bringe demokrati til Tyrkiet på trods af MHP-lederens holdning.

”De, der søger ly i den behagelige skygge af præsidentens palads, er dette lands virkelige fjender. Hvis du lukker munden i stedet for at lukke HDP’s, vil du yde landets fremtid en stor tjeneste,” siger partiet.

Kilde: Anonymous, 2020: Erdoğan’s far-right ally calls for closure of pro-Kurdish party. Ahval, 12. December 2020.

Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER