Europapolitikere fordømmer det seneste angreb på HDP

Europapolitikere, indbefattet Europa-Parlamentets rapportør for Tyrkiet, Nacho Sánchez Amor, fordømmer den seneste politiaktion, der er rettet mod HDP.

Europa-Parlamentets rapportør for Tyrkiet Nacho Sánchez Amor, har i en udtalelse om arrestationerne, der har ramt HDP, sagt: Jeg må udtrykke min dybeste bekymring over denne nye ødelæggelseskampagne mod HDP-medlemmer for påstået involvering i begivenheder, der ligger helt tilbage i 2014.

Amor tilføjer: ”Dette udvider simpelthen de facto undtagelsestilstanden tilbage i tiden til en periode, der endda ligger tidligere end det fejlslagne kupforsøg. De tyrkiske ledere ser ud til målrettet at ville etablere en slags altomfattende undtagelsestilstand med tilbagevirkende kraft, med henblik på yderligere at kunne undertrykke oppositionen og enhver kritisk stemme”

Amor minder om, at den tidligere HDP-medformand Selahattin Demirtaş også er anklaget for lignende involvering i disse begivenheder, og 6 år senere er han stadig i fængsel – i modstrid med reglerne i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention – og venter stadig på en anklage!

De tilbageholdte omfatter den nuværende borgmester i Kars, Ayham Bilgen, en af de meget få tilbageværende HDP borgmestre, som endnu ikke har været fjernet fra sin stilling af centralregeringen. Hvis har bliver erstattet af en administrator, vil det være det femtende angreb på folkets vilje, som kom til udtryk under de seneste lokalvalg.

Gruppen for Det Progressive Forbund af Socialdemokrater i Europa-Parlamentet (S&D-gruppen) fordømmer de nye voldsomme angreb mod det tyrkiske HDP-parti, som følge af, at Ankara-statsanklageren har besluttet at tilbageholde 82 mennesker i syv provinser i forbindelse med en undersøgelse af uroligheder i 2014, kendt som 6.-7.-oktober-begivenhederne. Blandt de tilbageholdte er det tidligere parlamentsmedlem og med-borgmester i Kars, Ayhan Bilgen, tidligere parlamentsmedlem Ayla Akat Ata, Sirri Süreyya Önder, Nazmi Gur, Emine Ayna, Beyza Ustun, Altan Tan, tidligere talsmand for partiet Günay Kubilay, og Alp Altnörs, der er medlem af  HDPsforretningsudvalg.

Kati PiriS&Ds vicepræsident og udenrigsansvarlige sagde:

”Trods gentagne meddelelser fra Europa og det internationale samfund, fortsætter de tyrkiske myndigheder deres angreb på pro-kurdiske politikere. Tilbageholdelsen af disse mennesker, indbefattet tidligere medlemmer af parlamentet, er endnu et tilbageskridt, der skubber Tyrkiet endnu længere væk fra EU. HDP er et af de to søsterpartier i S&D-gruppen, den demokratiske og fredelige del af den kurdiske minoritet, som repræsenterer 6 millioner stemmer. De skal alle løslade omgående”.

Frank Schwabe, der er formand for den socialdemokratiske gruppe i Europa-Parlamentet og medlem af den tyske forbundsdag, sagde: ”Folk holder demonstration for at forsvare Kobani, som er under angreb af terrororganisationen Islamisk Stat. De bliver tilbageholdt efter 6 år. Årsag: De protesterede mod den tyrkiske stat og ErdoğanDet er ufatteligt.”  

Kilde: Anonymous, 2020: European deputies condemn latest attack on the HDP. ANF, 25. Sept. 2020

Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER