Ezidi-sikkerhedsstyrkerne bliver ikke opløst!

Ezidi-sikkerhedsstyrkerne bliver ikke opløst!

Protesterne i Shengal har ført til resultater. Ezidiernes sikkerhedsstyrker vil ikke blive opløst. Det er blevet lovet til en delegation fra Shengals Autonome Råd.

Ezidi-sikkerhedsstyrkerne i Shengal (Sinjar), Asayîşa Êzîdxanê, vil ikke blive opløst.

På opfordring fra Det Demokratiske Autonome Råd i Shengal (MXDŞ) blev der d. 1 november parallelt arrangeret protester foran Asayiş-centrene i Sinune, Khanasor og Shengal mod den irakiske regerings beslutning om at opløse de lokale sikkerhedsstyrker.

En ezidi-delegation præsenterede om morgenen deres krav i samtaler med irakiske ledere. Efter at de irakiske embedsmænd havde afvist tilbageholdelsen af ​​deres egne sikkerhedsstyrker, blev der afholdt en demonstration i byens centrum. De vrede aktivister tændte ild ved vejkanten og erklærede, at de ikke ville vige tilbage fra deres krav.

Demonstrationen blev fulgt op af endnu en samtale mellem ezidi-delegationen og de irakiske ledere. Delegationen meddelte efterfølgende, at Asayiş-centrene i Sinune, Khanasor og Shengal ikke ville blive lukket, og at den irakiske side havde accepteret dette krav. Det skal aftales gennem yderligere diskussioner, hvordan Asayish-systemet vil blive opretholdt i fremtiden. Protesterne er indtil videre afsluttet.

Den irakiske regering i Bagdad og det sydlige Kurdistans regerende parti KDP havde i en aftale den 9. oktober besluttet at overtage kontrollen med Shengal og dermed fratage regionen demokratisk selvstyre. Sidste weekend begyndte udsendelsen af ​​flere tusinde soldater fra den irakiske hær til Shengal.

I lyset af begivenhederne i 2014 er der i befolkningen udbredt skepsis overfor, om den irakiske hær og KDPs Peshmerga-styrker vil være i stand til eller endog villige til at beskytte den lokale befolkning. På det tidspunkt flygtede Peshmergaerne fra den nærliggende Islamisk Stat, og der kom heller ingen hjælp fra Den irakiske hær. Resultatet var et folkedrab på Yazidi-befolkningen og deportering og slaveri af tusinder af kvinder.

For befolkningen i Shengal er Asayish derfor også en garanti for at de vil være i stand til at forsvare sig mod et fornyet folkedrab, da der ikke kan forventes nogen hjælp fra eksterne kræfter.

Kilde: Anonymous, 2020: Yazidi security forces will not be dissolved. ANF, 1. Dec. 2020.

Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER