Fidan: ”Hvis jeg skal, vil jeg få nogle missiler affyret mod Tyrkiet fra den syriske side for at kunne invadere syrisk territorium og legitimere en krig”

Fidan: ”Hvis jeg skal, vil jeg få nogle missiler affyret mod Tyrkiet fra den syriske side for at kunne invadere syrisk territorium og legitimere en krig”

Tyrkiets nye udenrigsminister, Hakan Fidan, har som tidligere chef for Tyrkiets efterretningstjeneste (MIT), udtalt: “Hvis jeg skal, vil jeg få nogle missiler affyret mod Tyrkiet fra den syriske side for at kunne invadere syrisk territorium og legitimere en krig”. Unionen af kurdiske samfund  (KCK)* peger på, at Fidans aggressive fremfærd i udlandet, ikke mindst i Irak, må stoppes:Befolkningen i Kurdistan og Irak i særdeleshed, den sydkurdiske administration, Bagdad-administrationen og FN bør gøre en indsats for at afslutte Tyrkiets besættelse af irakisk territorium og fjerne alle militærbaser

Udenrigsudvalget i Unionen af kurdiske samfund (KCK) har udsendt en erklæring om den tyrkiske udenrigsminister Hakan Fidans rejse til Irak. Tyrkiets tidligere efterretningschef mødtes onsdag med irakiske regeringsembedsmænd i Bagdad og offentliggjorde en erklæring efter samtaler med sin irakiske modpart Fuad Hussein, hvor han understregede Iraks fælles interesser og suverænitet og opfordrede til en “fælles kamp mod terrorisme”. Fidan hævdede, at PKK besatte irakisk territorium og krævede, at PKK blev anerkendt som en terrororganisation.

KCK-erklæringen indeholder følgende:

“Den tidligere chef for MIT [tyrkisk efterretningstjeneste] og nuværende tyrkiske udenrigsminister Hakan Fidan har haft et møde med sin irakiske kollega Fuad Hussein i Bagdad. I en efterfølgende erklæring understregede han de fælles interesser og Iraks suverænitet og opfordrede til en “fælles kamp mod terrorisme”, idet han hævdede, at PKK besatte irakisk territorium og krævede, at PKK blev anerkendt som en “terrororganisation”.

Det fremgår tydeligt af Fidans udenrigspolitiske strategi, at han forsøger at skjule de handlinger, der blev begået, da han var chef for efterretningstjenesten MIT, og i dag markedsfører sin egen politik under dække af “diplomati”.

Det er den tyrkiske udenrigsminister, der er ansvarlig for den tyrkiske invasion på irakisk territorium og oprettelsen af omkring 100 forposter, militærbaser og centre for MIT, der nu skamløst taler om Iraks suverænitet og territoriale integritet. Det er Hakan Fidans hensigt at normalisere Tyrkiets militære besættelse af det irakiske territorium ved at få det irakiske statsoverhoved til at acceptere denne betingelse.

Den tyrkiske stat har gjort Erbil [Hewlêr] til en de facto provins i Tyrkiet på politisk, militært og økonomisk plan. Det, Fidan nu forsøger at gøre, er at gøre sin besættelse af Kurdistan og Irak permanent gennem “diplomati”. Men det betyder så også, at EU bevidst forsøger at udnytte tavsheden fra den sydkurdiske regering, den irakiske stat og FN.

Hakan Fidan har i mange år været kendt for at være en konspirator og provokatør. For eksempel er følgende erklæring fra ham blevet almindeligt kendt: “Hvis jeg skal, vil jeg få nogle missiler affyret mod Tyrkiet fra den syriske side for at kunne invadere syrisk territorium og legitimere en krig”. Han, der er kendt for sådanne udtalelser og en tilsvarende politik, fører nu “diplomati” på Tyrkiets vegne.

Det skete også under Hakan Fidans ansvar, at byerne i Sydkurdistan blev fyldt op med MIT-agenter, og antallet af lejemordere steg. Selv om det er ham, der er ansvarlig for mordet på snesevis af mennesker i Sulaymaniyah, Şengal [Sinjar] og Mexmûr [Maxmur] ved at give drabsordrer, taler han skamløst om “terrorisme” og “fælles kamp mod terrorisme”.

Den tidligere chef for MIT og nye tyrkiske udenrigsminister tror, at han kan sælge sine udtalelser baseret på løgne og demagogi til hele verden med løgnen om, at “Tyrkiet fører og har ført en stor kamp mod Islamisk Stat”.

Den 10. juni 2014, da styrker fra Islamisk Stat stormede det tyrkiske konsulat i Mosul, overgav generalkonsul Öztürk Yılmaz og specialoperationsstyrkerne, der bevogtede konsulatet sig, uden at affyre en eneste kugle. Hakan Fidan var chef for MIT på dette tidspunkt, og han instruerede generalkonsulen og specialoperationsstyrkerne: “Giv ikke IS nogen vanskeligheder, vi har ansvaret”. Faktisk fremsatte IS-bander, der beslaglagde konsulatet inden for 10 minutter, en erklæring umiddelbart efter razziaen: “Vi er klar til at mødes med de tyrkiske myndigheder”. IS’ forhold til Tyrkiet, som startede med denne hændelse, fortsætter i dag gennem Hakan Fidan og MIT som et offentligt forhold. Frigivelsen af den stjålne irakiske olie til markedet gennem Tyrkiet er også en aktivitet, der er udført i partnerskab mellem den tyrkiske stat og Islamisk Stat samt rester af den, og snesevis af visuelle og skriftlige oplysninger om dette spørgsmål er blevet offentliggjort. I den periode, hvor Hakan Fidan var leder af MIT, blev snesevis af massakrer og bombninger udført i partnerskab mellem den tyrkiske stat og IS, og ingen af de virkelige gerningsmænd blev fanget.

Hovedformålet med Hakan Fidans besøg i Bagdad og Erbil i hans funktion som tyrkisk udenrigsminister var at udvikle politikken for at gøre Sydkurdistan til en provins i Tyrkiet ved at udelukke den faktiske besættelse af irakisk territorium fra diskussion. Samtidig fortsætter angrebene og mordene i Sulaymaniyah, Şengal og Mexmûr.

Som bevægelse er vi ikke i konflikt med den irakiske stat, og vi er heller ikke i konflikt med befolkningen i landet. Vi har altid haft venskabelige forbindelser med Irak, da det er den eneste regionale stat, der har vist sig åben for udvikling af løsninger på det kurdiske spørgsmål og forfatningsmæssigt garanterer kurdisk eksistens og frihed. Den tyrkiske besættelsesstat ønsker at integrere den irakiske stat i sin kurdiske folkedrabspolitik baseret på benægtelse og udryddelse og forsøger at gøre den irakiske stat til partner i dens forbrydelser. Det er grunden til, at Fidan insisterer på, at Irak skal erklære PKK for en “terrororganisation”. At han sagde dette lige op i ansigtet på den irakiske udenrigsminister, som selv er kurder, og at der ikke var nogen reaktion imod det, er mærkeligt. Den kolonialistiske tyrkiske republik forsøger med støtte fra Iraks Kurdiske Demokratiske Parti (KDP)** uophørligt at sætte vores bevægelse og den irakiske stat op mod hinanden. Vi ved, at den irakiske stat og de irakiske regeringsembedsmænd, de patriotiske intellektuelle og befolkningen ikke vil spille med på denne taktik, men vil gøre modstand mod denne politik.

Ved denne lejlighed bør befolkningen i Kurdistan og Irak, især den sydkurdiske administration, Baghdad-administrationen og FN gøre en indsats for at bringe Tyrkiets besættelse af irakisk territorium til ophør og fjerne alle militærbaser. Land- og luftangreb på irakisk territorium på grund af “terrorisme” bør ikke naturaliseres ved at retfærdiggøre den tyrkiske besættelse; Den tyrkiske stat bør ikke have lov til at gøre Kirkuk, Mosul, Erbil og Sulaymaniyah til en baghave for MIT og Islamisk Stat i de politiske og handelsmæssige forbindelsers navn. Den første og afgørende betingelse for Iraks suverænitet og territoriale integritet er, at den tyrkiske besættelse af irakisk territorium bringes til ophør.

* Unionen af kurdiske samfund (KCK) er en kurdisk politisk organisation, der stræber mod at virkeliggøre Abdullah Öcalans ideologi om Demokratisk Konføderalisme. KCK er også en parablyorganisation for en række konføderalistiske politiske partier i Kurdistan, herunder PKK (Tyrkiet), PYD (Syrien), PJAK (Iran) og PCDK (Irak). Finlands og Sveriges påståede støtte til KCK var en af årsagerne til Tyrkiets modstand mod deres ansøgning om optagelse i NATO.

** Iraks Kurdiske Demokratiske Parti (KDP) har i årevis været ledet af en enkelt hovedrig klanfamilie (Barzani-familien), der sidder på næsten hele økonomien i det nordlige Irak, i tæt samarbejde med Tyrkiet.

Kilder:

Anonymous, 2023: KCK: First condition for Iraq’s territorial integrity is the end of Turkish occupation. ANF News, 24. Aug. 2023.

Wikipedia, 2023: Kurdistan Communities Union

Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER Udland