Folkevalgte fjernes fra deres demokratisk valgte poster

Folkevalgte fjernes fra deres demokratisk valgte poster

De seneste dage er 28 kurdiske provinsbyers og bydeles borgmestre blevet fjernet fra deres poster. Poster som de på demokratiskvis er blevet valgt til ved de foregående valg. En sådan handling bliver af det kurdiske folk anset som en lignende færd, som det man så under militærkuppet tilbage i 1980 (12. september 1980), hvor man systematisk gik efter de kurdiske regioner og deres befolkning.

Folket i regionen har meldt ud, at man vil forsvare de demokratiske folkevalgte, da en fjernelse af dem ville være et brud på de demokratiske spilleregler. Tidligere HDP-parlamentariker og nuværende HDK-medforkvinde Sebahat Tunceli udtaler til medierne, at denne handling med at fjerne folkevalgte er en krænkelse af de internationale menneskerettigheder og derfor burde man fra EU og Vesten handle omgående.

En af målsætningerne er at lægge et politisk pres på den kurdiske lokalbefolkning, da man ved, at i de pågældende provinsbyer og bydele er stemmeprocenten til HDP mellem 65% og 95%. Befolkningen har derfor taget et demokratisk initiativ og valgt at beskytte sine borgmestre, som vises ved at holde vagt døgnet rundt. Budskabet fra befolkningen er klart: ”Staten skal respektere demokratiet og lytte til folkets ønsker.”

HDP-parlamentsmedlem Ayhan Bilgin har i denne sammenhæng ligeledes udtrykt, at man i et demokrati ikke kan undertrykke folkets vilje ved at fjerne folkevalgte fra deres regulære poster. Bilgin siger til den tyrkiske tv-kanal IMC TV: ”HDP’s politik er bygget på demokrati og med målsætningen om at få etableret demokratiske reformer i Tyrkiet, og derfor tager vi som parti fuldstændig afstand fra denne udemokratiske handling. Hvordan kan man tale om demokrati og på den anden side bryde de demokratiske regler. Det giver ikke mening for os som parti.”

Indland NYHEDER