Hele verden, heriblandt kurdere tier over for massakren i Rojava

I disse dage er kurderne i Syrien under et voldsomt angreb i deres selvstyreområder, hvor civile bliver massakreret. Selv i søndags blev mindst 50 civile dræbt, imens blev 350 civile taget som gidsler af den islamistisk gruppe El Nusra Fronten, som støttes bl.a. af Al-Qaida, Tyrkiet og Qatar.

Mens krigen i Syrien fortsat hærger i hele landet, har det kurdiske område Rojava (Vestkurdistan) under krigen været det eneste stabile landsområde, hvor det lykkedes kurderne at erklære deres selvstyre officielt d. 19. juli 2013. Siden denne erklæring har kurdiske områder været under konstant angreb, hvor islamistiske grupper gik i gang med at massakrere kurdiske civile. Det Kurdisk Nyhedsbureau Firatnews rapporterer, at civile kurdere i områderne Aran og Til Hasıl har været udsat for massive angreb, hvorfor mange civile forsøger at flygte mod ørkner. Netop i dette område blev 50 civile d. 31. juli massakreret, imens 350 af dem blev taget som gidsler af gruppen El Nusra. Samtidig oplyser Firatnews, at en gruppe på 20 bestående af kvinder og i børn forsøgte at flygte bag i en ladvogn, blev massakreret med tunge våben, såkaldte ”Docka”. Desuden rapporterer Firatnews, at der er meldinger om, at kvinder bliver voldtaget.
På trods af de voldsomme hændelser i Rojava har verdenssamfundet, heriblandt det kurdiske selvstyreregering i Nord-Irak været tavse over for denne verserende massakre mod kurderne. Rusland er det eneste land, der har fordømt angrebene mod kurderne. Ifølge Firatnews har det russiske udenrigsministerium i en skriftlig meddelelse fordømt hændelserne ved at sige: ”Vi fordømmer de radikale gruppers angreb mod den fredelige kurdiske befolkning”.

Tyrkiet frygter den kurdiske magt i området

Det nye magtforhold som kurderne har opnået i Rojava, giver nemlig anledning til flere bekymringer især hos Tyrkiet, der opfatter Kurdistan som helhed, som en trussel mod sig selv. Det er også derfor, at Tyrkiet løbende har sørget for at understøtte militære islamistiske grupper i Syrien, således at disse grupper kan destabilisere det kurdiske selvstyre i området.
Islamistiske grupper ankommer til Tyrkiet og derfra bliver de transporteret til de kurdiske områder for at kæmpe mod de kurdiske styrker. Flere forskellige episoder har påvist, at Tyrkiet aktivt har støttet disse gruppe ved at sikre dem logistik. Kurdiske sikkerhedsstyrker i området har i flere omgange beslaglagt tyrkiske ambulancer, der transporteret våben til de radikale islamistiske grupper.
Den Tyrkisk avis Taraf har i juli måned endda påvist, at tyrkiske militærfolk medvirker aktivt til at uddanne disse islamistiske grupper militært ved grænsen til Syrien.

KCK: “Alle Kurdistans dele bør støtte kampen i Rojava”

For et par dage siden blev bl.a. den fremtrædende kurdiske politiker i Rojava Isa Hüso dræbt ved en bombeattentat d. 30 juli i den kurdiske by Qamishlo. Isa Hüso var medlem af Kurdisk Højeste Komité og har i mange år bidraget til den kurdiske frihedskamp i adskillige poster. I forbindelse med drabet af Isa Hüso har KCK’s (Kurdistan Fælleskabs Komite) medformand Cemil Bayik i en pressemeddelelse understreget vigtigheden af at kurderne i disse dage skal stå sammen med Rojava.

NYHEDER Udland