Human Right Watch: Tyrkiske angreb på Nordøstsyrien forstyrrer vand og elektricitet

Human Right Watch: Tyrkiske angreb på Nordøstsyrien forstyrrer vand og elektricitet

Angreb forværrer den igangværende humanitære krise for millioner:

• De seneste tyrkiske droneangreb på kurdisk-kontrollerede områder i det nordøstlige Syrien har beskadiget kritisk infrastruktur og resulteret i vand- og elektricitetsafbrydelser for millioner af mennesker.

• Folk i regionen, der allerede står over for en alvorlig vandkrise, bærer nu også konsekvenserne af øgede bombardementer, hvilket forværrer deres kamp for at få vigtige vandforsyninger.

• Tyrkiet bør hurtigst muligt ophøre med at angribe kritisk infrastruktur, der er nødvendig for beboernes rettigheder og trivsel, herunder el- og vandværker.

Droneangreb fra tyrkiske væbnede styrker på kurdisk-holdte områder i det nordøstlige Syrien mellem 5. og 10. oktober 2023, beskadigede kritisk infrastruktur og resulterede i vand- og elektricitetsafbrydelser for millioner af mennesker, har Human Rights Watch fastslået i slutningen af oktober.

Angrebene på mere end 150 steder i det nordlige og østlige Syrien i provinserne al-Hasakeh, Raqqa og Aleppo dræbte snesevis af mennesker, herunder civile, og beskadigede civile strukturer,  udtalte civile grupper. Den kurdiskledede autonome administration i Nord- og Østsyrien, som styrer de målrettede områder, bekræftet, at angrebene på vand- og elektricitetsværker var resulteret i “fuldstændig afbrydelse af el- og vandforsyningen” fra al-Hasakeh-provinsen. Kritiske olieinstallationer og det eneste operationelle gasanlæg til husholdningsbrug i det nordøstlige Syrien blev også beskadiget af angrebene. I byen al-Hasakeh har en igangværende vandstrid siden Tyrkiets invasion af dele af det nordlige Syrien i 2019 allerede bragt retten til vand i fare for næsten en million mennesker, herunder beboere og fordrevne samfund.

”Ved at angribe kritisk infrastruktur i hele det nordøstlige Syrien, herunder kraftværker og vandværker, har Tyrkiet ladet hånt om sit ansvar for at sikre, at dets militære handlinger ikke forværrer regionens allerede alvorlige humanitære krise,” siger Adam Coogle, vicedirektør for Mellemøsten hos Human Rights Watch.  “Folk i al-Hasakehby og dens omgivelser, der allerede har stået over for en alvorlig vandkrise i de sidste fire år, må nu også bære skaderne ved øgede bombardementer og ødelæggelser, hvilket forværrer deres kamp for at få vigtige vandforsyninger.”

Tyrkiet eskalerede kraftigt sine igangværende droneangreb på kurdisk-holdte områder i det nordlige Syrien, efter at en gruppe tilknyttet det væbnede Kurdistans Arbejderparti (PKK) sagde, at det havde udført et selvmordsangreb den 2. oktober på indgangen til indenrigsministeriet i den tyrkiske hovedstad, Ankara, og sårede to politifolk. Tyrkiet erklærede den 4. oktober, at infrastruktur, overbygning og energifaciliteter i Syrien og Irak var legitime mål for sikkerhedsstyrker, væbnede styrker og efterretningselementer. Tyrkiet, EU og USA betragter PKK som en forbudt terrorgruppe, og Tyrkiet betragter de USA-støttede syriske demokratiske styrker og den autonome administration, som er regionens styrende organ, som  nærttilknyttede PKK.

Ifølge den autonome administration påvirkede skader på infrastruktur forårsaget af angreb, der fandt sted mellem 5. og 10. oktober, anslået 4,3 millioner mennesker i det nordøstlige Syrien med mindst 18 vandpumpestationer og 11 kraftværker, der blev sat ud af drift.

De bomberamte elværker omfatter Sweidiya-kraftværket, en vital elektricitetskilde for over en million mennesker, og den nordlige Qamishli-eloverførselsstation, der understøtter 40.000 familier. Angrebene efterlod disse kritiske faciliteter ude af stand til at fungere, hvilket resulterede i en total afbrydelse af både el- og vandforsyningstjenester fra den 18. oktober.

Både al-Gharbi-dæmningens strømoverførselsstation i al-Hasakeh, der typisk betjener over 20.000 familier, og Amuda-overførselsstationen, der betjener 30.000 familier, forblev også ude af drift den 18. oktober efter angreb, der forårsagede skade på dem den 5. oktober. Amuda-overførselsstationen er også ansvarlig for at levere strøm til Derbasiya-overførselsstationen, som igen driver Alouk-værket.

Alouk værket har i løbet af de sidste fire år stået over for tilbagevendende forstyrrelser, selv før de seneste skader.

Trods gentagne forsøg er det ikke lykkedes den autonome administration at nå frem til en holdbar løsning med Tyrkiet for at sikre, at den hårdt arbejdende Alouk-station i det besatte Ras al-Ain (Serekaniye) distrikt i Syrien, som forsyner den kurdisk styrede al-Hasakeh by og dens omgivelser, fungerer med optimal kapacitet og uden afbrydelse.

På grund af disse forstyrrelser er lokalsamfund, der normalt er afhængige af stationen, i stedet tvunget til i vid udstrækning at stole på dyrt vand – ofte af dårlig kvalitet og ukontrolleret – fra uregulerede privatejede lastbiler, sigerden lokale vandmyndighed. En beboer i al-Hasakehfortæller, at vandet, de modtater fra private lastbiler, “ergult og ser rustent ud.”

Ved at angribe kritisk infrastruktur i hele det nordøstlige Syrien, herunder el- og vandværker, har Tyrkiet tilsidesat sit ansvar for at sikre, at dets militære aktioner ikke forværrer regionens allerede alvorlige humanitære krise. Folk i al-Hasakeh by og dens omgivelser, der allerede har stået over for en alvorlig vandkrise i de sidste fire år, må nu også bære hovedparten af øgede bombardementer og ødelæggelser, hvilket forværrer deres kamp for at få vigtige vandforsyninger.

Adam Coogle, Vicedirektør for Mellemøsten, Human Rights Watch

Dette har givet anledning til dårlig sanitet og udbrud af vandbårne sygdomme og sygdomme, herunder kolera i september 2022, sagde de. En akutlæge på al-Hasakehhospitalet sagde, at mellem 9. april og 9. maj alene blev 104 tilfælde af mennesker med akut diarré, som kan være forårsaget af en vandbåren sygdom, indlagt på hospitalet og 84 tilfælde med gastriske infektioner. Hospitalet har kun kapacitet til 50 til 60 sådanne tilfælde, så nogle har måttet afvises. En læge sagde, at hospitalets nyredialysecenter var særligt påvirket, fordi det har brug for en kontinuerlig forsyning af renset vand.

Forud for Tyrkiets angreb i oktober havde FN fastslået, at svimlende to tredjedele af landets vandbehandlingsfaciliteter, halvdelen af dets pumpestationer og en tredjedel af dets vandtårne var blevet beskadiget i fjendtlighederne siden 2011, hvilket bidrog til en alvorlig vandkrise i hele Syrien ud over tørke og energimangel.

Angrebene i oktober 2023 er heller ikke første gang, Tyrkiet ser ud til bevidst at have målrettet civil infrastruktur. Luftangreb i november 2022 forårsagede også skader på tætbefolkede områder og kritisk infrastruktur.

I henhold  til krigens love må Tyrkiet og andre parter i en væbnet konflikt ikke angribe, ødelægge, fjerne eller gøre genstande ubrugelige, der er uundværlige for civilbefolkningens overlevelse, herunder til vandforsyning og sanitet. Regeringer og de facto myndigheder er forpligtet til at realisere retten til vand ved at sikre, at mennesker under deres jurisdiktion eller andet ansvar har adgang til tilstrækkeligt, sikkert, acceptabelt, fysisk tilgængeligt og overkommeligt vand til personlig brug og i husholdning. De er også forpligtet til at  afholde sig fra direkte eller indirekte at blande sig i retten til vand i andre lande.

Tyrkiet bør sikre, at Alouk vandværket fungerer med optimal kapacitet uden formålsbestemte afbrydelser af vandpumpningen, og bør garantere regelmæssig adgang for kvalificerede reparations- og vedligeholdelseshold. Tyrkiet og andre parter i konflikten bør også engagere sig i FN’s igangværende bestræbelser på at lette godkendelsen af en overvågningsmekanisme og tilstrækkelig drifts- og vedligeholdelseskapacitet på Alouk vandværk og Derbasiyeh elektricitetstransformerstation. Den autonome administration bør afstå fra målrettede strømafbrydelser og sikre tilstrækkelig elektricitet til at drive Alouk-stationen.

Beboerne i al-Hasakeh by samles omkring en fælles vandtank for at fylde Jerry-dåser og spande med vand til deres daglige behov, da de næsten ikke får vand fra byens vandnetværk på grund af langvarige vandtvister, al-Hasakeh b y, Nord Østlige Syrien, 8. maj 2023, © 2023 Human Rights Watch 

Alouk Vandværket

Vandværket Alouk kom under tyrkisk kontrol efter Tyrkiets militære indtrængen i det nordøstlige Syrien i 2019. Siden da har befolkningen i den kurdisk-holdte region oplevet langvarige afbrydelser i deres vandforsyning, hvor Tyrkiet ikke har drevet værket med fuld kapacitet, og den kurdiskledede autonome administration tilbageholder elektricitet, der er nødvendig for at drive stationen.

Mangel på sikker og tilstrækkelig vandforsyning til drikke, madlavning, hygiejne og sanitet har fået folk til at benyttesig af usikre vandkilder, hvilket øger vandbårne sundhedsrisici som kolera.

Human Rights Watch-forskere besøgte al-Hasakeh-provinsen i maj 2023 og mødtes med embedsmænd fra den kurdiskledede autonome administration, syriske ingeniører, hjælpearbejdere og vandspecialister. Forskere mødtes også med beboere i al-Hasakeh by og fordrevne syrere i private boliger, lejre og krisecentre. De besøgte også al-Himmehvandbehandlingsstationen og betragtede borehuller, der blev brugt af lokale myndigheder og private lastbilejere til at udvinde vand som en nødforanstaltning.

Human Rights Watch skrev i september til FN, som gav detaljerede svar, og til tyrkiske myndigheder, der svarede, at forsømmelse af vandinfrastruktur af enheder i Syrien og strømafbrydelser fra kurdiskledede myndigheder førte til, at Alouk station opererer med reduceret kapacitet.

FN, vandeksperter, hjælpearbejdere og repræsentanter for den autonome administration sagde, at Alouk station i den tyrkisk-besatte region – når den opererer med optimal kapacitet – er den eneste levedygtige langsigtede mulighed for at sikre tilstrækkeligt sikkert drikkevand til al-Hasakehby, i den kurdisk-kontrollerede region, og dens omgivelser.

Alouk station har 34 brønde og 12 pumper, hvoraf mindst 6 skal være i drift på samme tid for at pumpe nok vand, men ifølge FN-kilder og lokale myndigheder og eksperter opererer tyrkiske myndigheder undertiden så få som 2 til 4ad gangen.

Som følge heraf er vandstrømmen intermitterende og utilstrækkelig til at dække beboernes behov, hvoraf mange allerede står over for betydelige vanskeligheder. De omfatter hundredtusindvis af internt fordrevne, der for det meste bor i overbebyrdede og ressourcesvage lejre og midlertidige husly, hvoraf nogle ikke modtager vedvarende eller tilstrækkelig bistand.

Lokale embedsmænd sagde, at vandet løber gennem en 67 kilometer lang rørledning fra Alouk station, i den tyrkisk-besatte region, til al-Himmeh station, nær al-Hasakeh by, i den kurdisk-kontrollerede region. Når den fungerer optimalt, leverer Alouk station vand til alle kvarterer i al-Hasakeh by, der er forbundet med vandnetværket, ud over mere end 200 landsbyer og byen Tal Tamer, ifølge lokale vandembedsmænd. Ifølge FN leverer det også vand til al-Hol, Areesha og al-Roj lejrene for fordrevne.

Et artilleriangreb den 9. oktober 2019 ramte områder omkring Alouk-værket og beskadigede elkabler, og som følge heraf indstillede stationen driften i en hel måned. Siden 17. november 2019 har Alouk-værket været ude af drift næsten 45 procent af tiden og har fungeret med under halvdelen af sin kapacitet yderligere 41 procent af tiden, baseret på hjælpeagenturets statistikker.

Ud over angreb og konflikter, der påvirkede driften af Alouk, har Tyrkiet ofte afbrudt vandforsyningen fra Aloukvandværket, herunder under Covid-19-nødsituationen i 2020.

Elektricitet til drift af Alouk station leveres af Derbasiyehelektricitetsstationen, der kontrolleres af den autonome administration. Selv om det ligger 50 kilometer fra Alouk,er det det nærmeste kraftværk til Ras al-Ain-distriktet, men elektriciteten, der når Alouk, har ofte været “af dårlig kvalitet eller utilstrækkelig” til at drive anlægget tilstrækkeligt, sagde en ekspert med relevant viden.

Lokale myndigheder i den kurdisk-kontrollerede region sagde, at de havde afbrudt elektricitet til Alouk på grund af uenigheder med de tyrkiske myndigheder, herunder om de mængder elektricitet, de leverer til at drive Alouk til gengæld for at få vand. De tyrkiske myndigheders elforbrug overstiger langt de beløb, der er afsat til driften af Alouk, så elektriciteten må forsvinde andre steder hen, hvilket resulterer i funktionsfejl på kraftværket, sagde de.

I deres svar til Human Rights Watch beskyldte de tyrkiske myndigheder den kurdiskledede administration for ikke at levere elektricitet til regionerne Tel Abyad og Ras al-Ain. I februar 2021 underskrev lokalrådene i Tel Abyad og Ras al-Ain en aftale med det tyrkiske AK Energy-selskab om at levere elektricitet til deres respektive områder.

Lokale myndigheder sagde, at FN’s Børnefond (UNICEF) i april 2023 mæglede mellem Tyrkiet og den autonome administration for at levere elektricitet i bytte for vand fra Alouk, men resultaterne var inkonsekvente. Tidligere forsøg fra Rusland på at mægle en aftale er gentagne gange mislykkedes.

FN sagde, at en aftale i slutningen af 2019 mellem Rusland og Tyrkiet bidrog til periodisk adgang for kvalificerede tekniske hold fra den syriske regering indtil august 2022, men siden da har hverken den syriske regering eller lokale kurdiskledede myndigheder haft adgang til Alouk værketpå grund af de uløste tvister. En tyrkisk privat entreprenør driver vandværket og er ansvarlig for dets vedligeholdelse, sagde FN.

Hidtil uset reduceret vandstand ved  Tishrin og Tabqa-dæmningerne ved Eufrat-floden, som er den vigtigste kilde til vand og elektricitet i det nordøstlige Syrien og andre dele af landet, har påvirket elproduktionen, sagde FN. Mens lave grundvands- og nedbørsniveauer delvis er skylden, har Tyrkiet også alvorligt begrænset strømmen af vand nedstrøms til den syrisk-holdte del af floden til langt under de 500 kubikmeter, der er fastsat i en aftale fra 1987mellem Tyrkiet og Syrien. I sit svar til Human Rights Watch gav Tyrkiet alene klimaforandringer og tørke skylden for Eufratflodens faldende vandstand.

Andre problemer, sagde vandeksperter og lokale myndigheder, omfatter den uadresserede, men udbredte, praksis med ulovlige forbindelser langs elledningerne, der fører til Alouk-værket og langs vandledningen fra Aloukværket til al-Himmeh værket i både de tyrkisk-kontrollerede og autonome administrationsstyrede regioner, der tappes til landbrugsprojekter.

Kilde: 

Anonymous, 2023: North East Syria: Turkish Strikes Disrupt Water, Electricity. Human Rights Watch, October 26, 2023.

Oversættelse: Jesper Brandt

MENNESKERETTIGHEDER NYHEDER