Kurdisk eks-flygtning vinder matematikkens Nobelpris

Kurdisk eks-flygtning vinder matematikkens Nobelpris

Caucher (Koçer) Birkar kunne knap nok tale det engelske sprog, da han gik i gang med sin ph.d. og i dag har han fået Fieldsmedaljen som betragtes som ’matematikernes Nobelpris’.

Birkar flygtede til England i 2000 og der gik ikke lang tid, før han var engelsk statsborger og gik i gang med sin ph.d., selvom han næsten ikke kunne tale engelsk.

Birkar blev født i en lille kurdisk landsby Marivan som ligger i Iran. Birkar studerede matematik på Tehran Universitet.

Hans forældre var bønder og Birkar hjalp også familien med landbruget. Det var ikke det oplagte sted for et barn at blive interesseret i matematik, siger Birkar.

Birkar er 40 år i dag og professor ved Cambridge University. Den forskning han har fået sin pris for, er vanskelig at forstå for de fleste almindelige mennesker.

The Guardian skriver, at Birkar har vundet prisen for ”sit bevis for Fano-Variationers bundethed og for bidrag til minimalmodelprogrammer”.

Birkar siger følgende:

”Jeg håber, at denne pris vil glæde de 40 millioner kurdere en lille smule. Geografisk er Kurdistan et vanskeligt området for et barn at interessere sig for matematik. Jeg kunne aldrig drømme om at få denne pris.”

Historien om Fieldsmedaljen startede i 1936. Prisen overrækkes hvert fjerde år til fire matematikere, der endnu ikke er fyldt 40. Den 40-årige Birkar har altså nået det med nød og næppe.

KURDISK KULTUR NYHEDER Udland