Newroz-reception 2018 på Christiansborg

Newroz-reception 2018 på Christiansborg

Onsdag den 21. marts blev der i tidsrummet kl. 18.00-20:00 på Christiansborg afholdt en reception med en række taler fra danske og kurdiske politikere i anledning af det kurdiske nytår, Newroz.

Blandt talerne var Nazim Gür fra HDP, Eva Flyvholm fra Enhedslisten og Lars Aslan Rasmussen fra Socialdemokratiet i anledning af det kurdiske nytår, Newroz.

Til at starte med fik Nazim Gür ordet, hvor han ønskede alle de fremmødte en god Newroz.

Han kom ind omkring situationen i Afrin. Her sagde han, at Rusland spillede en central rolle i forbindelse med den seneste situation i Afrin.

Rusland ville have, at YPG gav Afrin til Assad-styret, hvilket kurderne ikke accepteret. For at straffe kurderne gav Rusland grønt lys til Tyrkiet for at bombe Afrin.

For at formindske kurdernes succes i Syrien, har Tyrkiet valgt at samarbejde med Iran og Rusland. De har droppet deres samarbejde med NATO, fortalte Nazim Gür til de fremmødte.

Nazim Gür påpegede, at kurderne i Syrien har givet Tyrkiet modstand i Afrin. De troede, at de ville tage Afrin på en uge. Det tog to måneder, før de kom ind i Afrin.

Selvom Tyrkiet er rykket ind i Afrin, så er kampen ikke overstået. YPG har valgt at forlade byen, så det ikke går ud over civilbefolkningen. YPG har ændret deres strategi. De kører guerilla-taktik nu, fortalte Nazim Gür til de fremmødte.

Han sagde endvidere, at Erdogan både kører nationalisme, fascisme og bruger islam på samme tid. Det er en ny strategi, han bruger for at få støtte fra befolkningen i Tyrkiet.

Nazim Gür sagde også, at Erdogan har ændret den politiske dagsorden i Tyrkiet. Han vil have, at alt kører på hans måde. Lige nu er der ingen, der kan sige noget til ham. Hvis de gør det, bliver de sat i fængsel.

Dog er der en mand, der kan stoppe Erdogan. Det er Selahattin Demirtas fra HDP, som sidder fortsat fængslet.

Han sluttede af med at sige til sidst, at Europa skal sætte pres på Tyrkiet for at have stoppet ham.

Dernæst holdt Eva Flyvholm fra Enhedslisten en tale.

Eva Flyvholm kom også ind omkring situationen i Afrin. Intet menneske bør udsættes for krig og frygt samt svigt, som den kurdiske befolkning fortsat oplever.

Hun kritiserede den danske regering for ikke at have gjort noget i forbindelse med situationen i Afrin. Det er et politisk svigt.

Eva Flyvholm påpegede, at Tyrkiets angreb mod Afrin er et angreb på demokratiet. De er de eneste i Syrien, der kæmper for demokrati i området. Et angreb på kurderne betyder støtte til IS. Det må man ikke acceptere.

Fra Enhedslistens side gør man alt for, at Danmark presser Tyrkiet. Erdogan skal ikke have en krone, så længe han ikke acceptere menneskerettighederne. Man skal ikke acceptere, at han slår børn og mennesker ihjel samt fængsler politikere.

Enhedslisten bakker op om demonstrationen World Afrin Day den 24. marts.

Herefter fik socialdemokraten Lars Aslan Rasmussen ordet, hvor han sagde, at situationen er ikke kun slem i Rojava, men også andre dele af Kurdistan.

Irak angriber kurderne i Kirkuk, mens verden ser på. Og Iran undertrykker kurderne, hvor de blandt andet henretter dem.

Han bemærkede også, at Erdogan bruger sine tilhængere til at ringe til stikkerlinjen, som er imod ham. Det har taget det danske politi to år at fange tre personer, som anmelder folk til stikkerlinjen. Det har været svært for den danske regering at anerkende, at Erdogan har en stikkerlinje.

Ydermere sagde Lars Aslan Rasmussen, at Erdogan har oprettet et tæskehold i Europa. Deres opgave er at tæske folk, der er imod ham.

Selvom kurderne er i en svær periode, så bliver man ifølge Lars Aslan Rasmussen, nødt til at holde Newroz. Man skal holde fast på Newroz.

Bagefter var der samtaler og kurdisk mad, inden musikken tog over, hvor Berivan Altanya sang for de fremmødte.

Newroz-receptionen blev arrangeret af Kurdisk Forum.

KURDISK KULTUR NYHEDER